I Hrvat iz Kanade počeo plašiti naše ljude: A otkio je zašto je “jako sretan”

I Hrvat iz Kanade počeo plašiti naše ljude: A otkio je zašto je “jako sretan”

Koronavirus se ponovno širi Hrvatskom i Europom. O svojim otkrićima koja su povezana s koronavirusom u Dnevniku Nove TV govorio je profesor Igor Štagljar. Njegov znanstveni rad u petak je objavljen u časopisu Nature Comunications.

Na pitanje što je otkrio kad se govori o trajanju imuniteta – bilo preboljenjem ili cijepljenjem, Štagljar je rekao: ‘Otkrili smo kako osobe koje su preboljele covid do kraja prošle godine i one koje su se cijepile takozvano booster dozom do kraja prošle godine – četiri mjeseca nakon preboljenja ili cijepljenja više nemaju neutralizacijskih antitijela protiv novih cirkulirajućih BA.4 i BA.5 podvarijanti’.

To znači da osobe koje su se cijepile prije četiri mjeseca i koje su preboljele covid prije četiri mjeseca – njihov imunitet se ne može oduprijeti novim zarazama ovim visokozaraznim BA.4 i BA.5 podvarijanti, dodao je, gostujući u Dnevniku Nove TV.

U radu je opisao i novu metodu Neu-SATiN seroloških testova. Štagljar navodi kako je to nova metoda koju su razvili, a koja je brza, jeftina i točna.

‘Bolja je od svih drugih koje smo imali do sada, košta samo tri kanadska dolara. Putem nje možemo odgonetnuti koliko neka osoba ima neutralizacijskih antitijela koja su bitna da bi se mogli oduprijeti novim zarazama’, navodi Štagljar.

O tome kako se nova metoda razlikuje od dosadašnjih seroloških testova i što može značiti za kontrolu zaraze, navodi da je sada nekih 20 različitih metoda za detekciju neutralizacijskih antitijela.

One funkcioniraju dobro, ali nisu brze ni jeftine, što je slučaj s našom metodom. Putem naše metode ćemo moći vrlo brzo, za manje od sat vremena, s par kapljica krvi, znati koliko imate neutralizacijaskih antitijela da se možete oduprijeti zarazi, objasnio je.

Na pitanje novinara hoće li Hrvati imati priliku testirati se Neu-SATiN metodom, kaže da – hoće.

Hoće i zbog toga sam jako sretan, prije nekoliko tjedana sam ugovorio suradnju s prof. dr. Brankom Kolarićem, načelnikom NZZJZ Andrija Štampar. S njim samo ugovorili suradnju, oni će nam poslati stotinu uzoraka krvi ljudi, umirovljenika iz zagrebačkih domova za starije, kazao je.

Mi ćemo ih testirati u Torontu i onda ćemo znati točno kolika je razina neutralizacijskih antitijela u osobama koje su cijepljene jednom, dvije ili s tri doze, dodao je.

Znanstveni rad dobio je potvrdu na svjetskoj razini, Štagljar je postao članom Europske molekularne biološke organizacije.

Ja jesam rođeni Hrvat, ali radim 17 godina u Kanadi, činjenica da su me izabrali u to najveće tijelo mi puno znači. Izabran sam i kao redovni član kanadske Akademije znanosti i umjetnosti. To je veliko priznanje za mene i moj laboratorij i dokaz da radimo dobre stvari, dodao je.

O tome je li priča s COVID-om napokon pri kraju i kakav scenarij možemo očekivati ujesen, navodi kako nam je već svima dosta pandemije. Realitet nam govori nešto drugo. Ove dvije visokozarazne varijante izbjegavaju naš imunitet. Sad se svatko može zaraziti njima. Još uvijek je potrebno biti oprezan, ali ne treba zazivati velike mjere, mislim da smo pri kraju pandemije, kazao je Štagljar.

Mislim da nekoliko mjeseci moramo biti pažljivi. Početkom rujna doći će nova, kombinirana polivalentna cijepiva protiv svih pet podvarijanti omikrona. Na taj način će se i dalje pandemija držati pod kontrolom, zaključio je.

Foto: Hina