I Hrvatskoj prijeti ovakav scenarij: Prvo maloljetni migranti iz Grčke pa onda za svakim još pet osoba

I Hrvatskoj prijeti ovakav scenarij: Prvo maloljetni migranti iz Grčke pa onda za svakim još pet osoba

Prvih 58  maloljetnih migranta stiže u Njemačku s grčkih otoka. To je tek prvi dio od ukupno  500 maloljetnih migranta koje će primiti Njemačka. Procjenjuje se da na  grčkim otocima živi preko 40.000 izbjeglica od toga oko 5.000 maloljetnika bez pratnje.

Prema dosadašnjim iskustvima, na svakog maloljetnika bez pratnje kasnije u Njemačku u sklopu postupka spajanja obitelji slijede četiri do pet osoba. Toga su odgovorni svjesni. Godišnja skrb jednog maloljetnog izbjeglice bez pratnje stoji 50.000 eura. Troškove najvećim dijelom preuzimaju savezne zemlje, piše Deutsche Welle.

Hrvatska će  također prihvatiti određeni broj maloljetnika iz izbjegličkih kampova na grčkim otocima, koji su zadnjih dana zasuti dolaskom migranata, potvrdili su iz Vlade prije mjesec dana.

– To je jedna od akcija koja je EU poduzela prema Grčkoj – pojasnio je tada  ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je  prije nešto više od mjesec dana izjavio da nitko normalan nije protiv  prihvaćanja djece migranata s grčkih otoka.

– Što se djece migranata tiče, Hrvatska je uvijek zauzimala izrazito humanitaran i human pristup. I mi smo bili zemlja i koja je imala prognanike i koja je primala izbjeglice. Djeca trebaju posebnu zaštitu. Mi smo trenutno u fazi da će povjerenica najprije posjetiti Tursku, snimiti situaciju i nakon toga će se razgovarati koje bi države članice mogle prihvatiti određeni broj djece. Ja ne vidim tko bi razuman mogao biti protiv toga da pomognemo djeci koja žive u bitno drugačijim uvjetima nego što žive naša djeca, rekao je Plenković koji tada ništa nije govorio o uobičajenoj praksi da  za  svakim  maloljetnim migrantom dolazi  četiri ili pet članova njihove obitelji.
Foto: Lana Slivar Dominić/Hina

 

Facebook Comments