I oštromjeraš Đikić kapitulirao: Sad i on traži ukidanje COVID potvrda. Evo što na sve to kaže Lauc

I oštromjeraš Đikić kapitulirao: Sad i on traži ukidanje COVID potvrda. Evo što na sve to kaže Lauc

Slovencima je dosta koronamjera pa će se od sutra živjeti po novim starim pravilima. COVID potvrde gotovo uopće neće biti potrebne, a povratak u normalu pljeskom su dočekali i ugostitelji. A gdje je tu Hrvatska?

Iz Slovenije poručuju, putnici više neće morati ispunjavati uvjete da su cijepljeni, preboljeli ili testirani. To jednako vrijedi i za zaposlenike, a smatraju i kako popuštanje stiže u pravom trenutku jer počinju školski praznici. Nema više ograničenja broja gostiju u restoranima i kafićima, a s radom počinju i noćni klubovi, javlja RTL.

I dok je samotestiranje učenika u Hrvatskoj tek počelo u Sloveniji se ukida, učenici će i dalje morati nositi maske. Ipak, na snazi i dalje ostaju osnovne mjere maske, dezinfekcija i distanca. Iako se brojke novozaraženih u Hrvatskoj smanjuju nema najave ukidanje mjera.

Vesna Višekruna Vučina, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo navodi: “Svaka država prema epidemiološkoj situaciji procjenjuje kada je vrijeme za ukinuti ili pojačati neku mjeru. Mi vidimo zadnjih dana se bilježi pad novozaraženih, ali to su i dalje visoke brojke, mi imamo visoke brojke pacijenata u bolnicama i puno preminulih”.

U Sloveniji je u posljednja 24 sata preminulo 18 osoba, u Hrvatskoj 42. Broj novozaraženih gotovo je jedanak, a kada je riječ o procijepljenosti prvu dozu primilo je 56 % Hrvata i 60% Slovenaca, dvije doze primilo je 4% više Slovenaca.

Znanstvenik Ivan Đikić poručuje mjere u Hrvatskoj nisu dale rezultat, mnoge su uvedene prekasno i ljudi ih se ne pridržavaju.

“Mjere koje imamo kao što su COVID potvrde i druge mjere koje je stožer uveo pokazale su ne do sada nedjelotvorne te mjere treba razmatrati da se maknu jer ako nisu učinkovite onda je nepotrebno ih imati”, govori za RTL. 

Hoće li i kada Hrvatska krenuti u istom smjeru kao i susjedna Slovenija – odluka je Stožera kojem su uvijek iduća dva tjedna – ključna, zaključuje RTL.

Na sve ovo reagirao je i Gordan Lauc.

“Ponekad to traje jako dugo, no na kraju znanost nađe put do istine, a istina je jedna.”Mjere” nemaju, niti su imale smisla. Rezultate nisu dale niti u Hrvatskoj, niti bilo gdje drugdje u Europi. Svi smo se zarazili sa, ili bez mjera. Kad to sada i Dr. Doom javno izjavljuje, mislim da oko toga više neće biti previše rasprave.

Osobni oprez i edukacija su naravno imale veliku ulogu, no bilo kakvo nametanje “mjera” bilo je potpuno beskorisno, a nažalost, jako, jako štetno… Srećom naša Vlada nije slušala Dr. Dooma (misli na ivana Đikića op.a.) i ostale zagovaratelje strogih mjera i mi smo (osim na proljeće 2020) cijelo vrijeme imali “mjere” koje su među najblažima u Europi.

Da smo sve mjere ukinuli na proljeće prošle godine, broj zaraženih, teško bolesnih i preminuli od COVID-19 bi bio gotovo jednak, a šteta koji svi tek moramo platiti puno, puno manja…

To treba jako dobro zapamtiti za neku novu pandemiju i u zakone ugraditi vrlo jasnu zabranu donošenja bilo kakvih odluka za koje znamo da donose štetu, a nema nikakvih dokaza da su korisne”, napisao je Lauc.

Foto: Hina