I predsjednica Kolinda se ohrabrila: Sramežljivo trži ostavku Lovre Kuščevića

I predsjednica Kolinda se ohrabrila: Sramežljivo trži ostavku Lovre Kuščevića

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović bila je u privatnom posjetu Grobniku kod Rijeke. No unatoč tome nije mogla izbjeći kamere i novinare te odgovoriti na aktualnosti u političkom životu Hrvatske.

Na pitanje očekuje li neku veću rekonstrukciju Vlade, predsjednica je rekla kako ne bi ništa spekulirala.

“Svakako će morati doći do rekonstrukcije vlade jer odlazi ministrica vanjskih i europskih poslova. Kad će to biti i u kojoj mjeri na to može odgovoriti samo predsjednik Vlade.”

Uslijedilo je pitanje o ministru uprave Lovri Kuščeviću i treba li on otići iz Vlade.

“Što se tiče o istinitosti podataka na njegovoj imovinskoj kartici i legalnosti njegovih poslova to trebaju odrediti nadležne institucije, ja o tome ne mogu govoriti. Međutim, moram naglasiti da svaka javna funkcija, a posebno kod političara, nosi sa sobom i moralnu obvezu. Nitko ne može biti iznad zakona, nitko ne može biti iznad naroda i osim pravnih aspekata moramo se voditi i moralnim načelima. Institucije neka utvrde istinitost, a ostalo je na savjesti samog ministra i naravno odluka predsjednika Vlade, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović, a prenosi HRT.

O navodima da bi premijer Plenković mogao postati predsjednik Europskog vijeća rekla je to pokazuje, kao i imenovanje ministrice koliko je zadnje tri godine dignut rejting Hrvatske.

“To pokazuje koliko je Hrvatska, što se tiče vanjske politike, važnija i u boljoj poziciji nego ikada. Drago mi je čuti da je on kandidat, drago mi je da se spekuliralo i s mojim imenom iako se ja nisam ni za što kandidirala niti razgovarala. Drago mi je da novinari prepoznaju da u Hrvatskoj ima političara, da ima ljudi koji mogu voditi Europsku uniju, a posebno mi je drago da je gospodin Plenković jedan od kandidata za tu poziciju, iako ne znam što ćemo ako ode.”

Na neizbježno pitanje hoće li se kandidirati ponovno za predsjednicu Republike rekla je ono poznato – sve u svoje vrijeme, javlja N1.

“Neću razočarati nikoga tko mi je dao potporu u ovoj državi, posebno HDZ i njegove članove bez kojih ja nikada ne bi bila predsjednica. Prije svega se vodim ljubavlju prema domovini, međutim moja odgovornost je trenutačno kao predsjednice voditi i dalje državu. Ne možemo si dopustiti kampanju koja traje mjesecima. Neka se drugi kandidiraju i izlože svoje programe. Moram raditi, imamo previše problema, ali i puno prilika kako bi poboljšali život u Hrvatskoj”, rekla je predsjednica.

Na spekulacije u javnosti o tome da se neće uopće kandidirati za još jedan predsjednički mandat Grabar-Kitarović je rekla da je predsjednica države te da je odgovorna za narod i odgovorna za državu.

“Moram nastaviti raditi svoj posao. Kampanje su uvijek neplodna razdoblja za svaku državu, ne želim da kampanja traje dugo, i sigurno neću razočarati hrvatski narod”, rekla je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

Foto: Lana Slivar Dmonić/Hina