I silno nepopularni ministar Ćorić zalaže se za kažnjavanje necijepljenih: Tražit ćemo način da se svi cijepe

I silno nepopularni ministar Ćorić zalaže se za kažnjavanje necijepljenih: Tražit ćemo način da se svi cijepe

“Ne želimo zamišljati scenarij u kojem bi sezona završila 15. kolovoza ili prije, jer bi taj scenarij za Hrvatsku bio jako težak”, rekao je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

“Turizam, ključna gospodarska grana za Hrvatsku, generira toliko važne prihode bez kojih smo u ekonomskim problemima. Želimo učinti sve da ova sezona bude što je moguće dulja. Imamo primjere poput Malte gdje je procijepljenost oko 80 %, koja je pokazala odgovornost. Apeliramo na građane i građanke da učine sve kako bi zaštitili svoje zdravlje, zdravlje svojih bližnjih, zdravlje hrvatske ekonomije”, kazao je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić gostujući u Dnevniku HTV-a.

Rekao je da smo jednu krizu uspjeli zauzdati, da je javni dug prešao u jednom trenutku 90 posto te da bi hrvatsko gospodarstvo moglo izdržati četvrti val epidemije, ali jako teško.

Govoreći o potporama za očuvanje gospodarstva koje bi se vezale uz one koji su cijepljeni, objasnio je da niti jedno ustavno ili zakonsko pravo time neće biti narušeno. Naglašava da je se mora skrbiti o hrvatskoj ekonomiji i zdravlju ljudi.

“U konačnici, svi mogu kritizirati, ali odgovornost je na Vladi, želimo odvojiti odgovorne od nedgovornih i odgovorne nagraditi”, rekao je.

Ćorić je rekao da oni nikoga na ništa neće prisiljavati, ali nitko im ne može objasniti da je u redu da netko svojim necijepljenjem, ako nema medicinskog razloga, dovede u pitanje svoje i zdravlje ljudi oko sebe kao i zdravlje hrvatske ekonomije.

Rekao je i da će se tražiti način da se svi cijepe, odnosno da ‘shvate da je to način da se sezona i ekonomski rast nastave, da izađemo u plusu ove godine i nastavimo putem održivog ekonomskog rasta’.

Komentirajući neslužbene informacije da se bez COVID potvrde, ako uskoro bukne četvrti val epidemije, neće moći u bolnice i druge javne ustanove, čak i šoping-centre, rekao je da su na Vladi razgovarali o nizu scenarija i alternativa.

“Naše pravovremene reakcije su učinile to da, ako bude sve u redu, Hrvatsku ove godine očekuje gospodarski rast od 6 postotnih bodova. Ne želimo vjerovati da će oni neodgovorni učiniti to da gospodarskog rasta ne bude i da financijska snaga Hrvatske nestane zato jer neki misle da mogu činiti što žele i ugrožavati sebe i druge”, rekao je Ćorić ističući kako će gospodarstvo iznaći puteve oporavak ako se sloboda kretanja ljudi, kapitala i roba nastavi što omogućavaju COVID potvrde.

Foto: Hina