IGNORIRAJU ZAKON: Hojski diskretno zaprijetio portalima koji krše izbornu šutnju

IGNORIRAJU ZAKON: Hojski diskretno zaprijetio portalima koji krše izbornu šutnju

Glasnogovornik i član Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski upozorio je u nedjelju da dio portala ne poštuje izbornu šutnju na drugom krugu lokalnih izbora i da su za kršenje predviđene ozbiljne novčane kazne.

„Samo glasovanje protječe u redu, no dio portala ponaša se kao da nema izborne šutnje“, rekao je Hojski Hini i konkretizirao kako pojedini portali objavljuju izjave nekih kandidata za gradonačelnike što ne bi smjeli. Koji su to, nije konkretizirao, javlja Novi list.

U redu je objaviti informaciju da su kandidati glasovali, no ne i izjave, najave, odnosno širiti priču, objasnio je.

Hojski tumači kako je kršenje šutnje na lokalnim izborima u nadležnosti općinskih, gradskih i županijskih izbornih povjerenstava i kako su neka od njih već dokumentirala slučajeve kršenja koje bi onda trebala uputiti nadležnim prekršajnim sudovima.

Zakon je za kršenje izborne šutnje predvidio kazne od tri tisuće kuna za fizičke osobe, dakle građane, do čak pola milijuna kuna za pravne osobe.

DIP je proteklih dana u više navrata pozvao sve sudionike drugog izbornog kruga, fizičke i pravne osobe, ali i medije da poštuju šutnju.

Pozvao je da se ne objavljuju promidžbene poruke i fotografije kandidata u medijima, ne postavljaju novi plakati ili letci te da se građani ne pozivaju da glasuju za pojedine kandidate, bilo telefonski, SMS porukama ili elektroničkom poštom.