Ima li Todorić još uvijek svoje špijune u bivšem Agrokoru: Zna da je Peruško potrošio 12 kuna na kavu

Ima li Todorić još uvijek svoje špijune u bivšem Agrokoru: Zna da je Peruško potrošio 12 kuna na kavu

Bivši vlasnik bivšeg koncerna Agrokor Ivica Todorić, protiv kojega je u ponedjeljak podignuta optužnica, gostovao je na N1 televiziji. Todorića, i još tri osobe, tereti se da su oštetili Agrokor za 1,25 milijuna eura.

“S obzirom da se radi o optužnici i očito će se raditi o još nekoliko optužnica, prvo i prvo ja sam otišao 10.4. iz kompanije van, došle su sve moguće istrage, istražitelji unutra u kompaniju i prevrću i danas papire i sve ostalo”, odgovorio je Ivica Todorić na pitanje je li svjestan da mu prijeti višegodišnja zatvorska kazna.

Nastavio je ustvrdivši da “nijedan papir nije iznešen iz kompanije”.

“Agrokor 30 godina nije ništa imao s politikom”

“Opća javnost ima percepciju da sam ja preko politike nešto uspio dobiti, da su mi političari pomagali, ima percepcija da sam ja jako bogat i da sam uzeo pare pa i među istražiteljima. Agrokor u 30 godina nije imao s politkom ništa, nijedan političar nije pomagao Agrokoru…

Kada je bilo koja stranka došla i tražila pomoć ja sam svoje novce osobno na koje sam platio porez i nikada nisam davao više od 50.000 kuna. Agrokor nije u ništa upetljan, imao sam moralnu obavezu da u Hrvatskoj to sve funkcionira savršeno i ne na bazi korupcije”

Na pitanje zašto je doveo tvrtku do bankrota nije htio odgovoriti, a na pitanje koliko je novca bilo na računu u trenutku ulaska izvanredne uprave kaže da je bilo 3 kune. “Taj dan smo platili 57 milijuna kuna i navečer su nas blokirali.”

“Gradio sam Hrvatsku”

Ustvrdio je da Agrokor nije bio u problemima nego da su “Plenković i njegova ekipa danonoćno govorili laži o njemu i Agrokoru.”

“Nismo imali nikakvih likvidnih problema, rasli smo s biznisom do kraja prvog mjeseca, tek kada nas je napao ruski ambasador početkom veljače počeo je padati malo promet.”

Na pitanje zašto je dizao kredite s kamatnom stopom od devet posto kod ruskih banaka rekao je da je to zato što je gradio Hrvatsku. “Ulagao sam u hrvatsku industriju i budućnost i tu su te pare i ja jedini mogu reći gdje su pare uložene.”

Na ponovljeno pitanje o optužnici kaže da je “to jedna sramota hrvatskog pravosuđa, tužilaštva i politike. “Oni su najveću kompaniju uspješnu išli srušiti, a gledajte kako to rade Mađari i Nijemci.”

Na pitanje o 1,2 milijuna eura za, kako stoji u optužnici, savjetovanje također nije izravno odgovorio nego se prisjetio da kada je 2014. kupio Mercator se osobno zadužio za 500 milijuna eura i to sve dao u Agrokor.

“Peruško refundirao račun od 12 kuna”

“I sad ću ja ići izvlačiti iz Agrokora. Mogao sam uzeti 500 milijuna eura svojih para, a ne krasti firmu. Jesam uzeo 67 milijuna kuna, to su četiri obitelji i svi smo radili od jutra do sutra i stvarali smo Agrokor i gradili budućnost Hrvatske. Današnji povjerenik Fabris Peruško ima 2 milijuna eura godišnju plaću. Nedavno je refundirao račun od 12 kuna kada je bio s gospođom Weber.” Na pitanje odakle mu ta informacija, rekao je da se priča okolo.

“U životu nisam karticu imao, nisam nikada refundirao u Agrokor troškove, uvijek sam pazio da je plaćen porez. Imao sam 400 milijuna eura zadržane dobiti u Agrokoru. Nikada nisam ništa uzeo. Imao sam svoj novac i to je bila moja firma i na sve sam platio porez. Ivica Todorić u konačnici ima zgradu u kojoj živi.”

“Ja sam sve pedeset puta preplatio”, odgovorio je na pitanje je li plaćena koncesija za otok Smokvicu. Kaže da je otkupio za 5 milijuna eura ugovor po kojem je tvrtka imala pravo na besplatno korištenje Smokvice pa je to bilo u sporu s državom.

“Ja o tome ne znam ništa, niti sam to radio niti s tim imam veze”, odgovorio je na ponovljeno pitanje o 1,2 milijuna eura za savjetovanje. Na pitanje je li znao za ugovor kaže da “niti sam ga odobrio niti sam znao, ali sam siguran da je napravljen u skladu sa zakonom”

Dodao je da je potpisao tisuće ugovora koje nikada nije čitao. “Jel bih ja stvorio ovakvu kompaniju da sam čitao ugovore”, zapitao se.

“Da ja ne vjerujem financijskoj službi, pravnoj službi. Pa nisam ja pisao ugovore, pa postoje tolike tajnice i šefice mog kabineta koje znaju kako je to išlo. Nikada nije bilo zapisnika oko sastanaka uprave jer nisam imao vremena da tamburamo oko stola nego smo radili. Uzeo sam kredite i gradio Hrvatsku, mi i danas to trebamo. Imao sam ogromne novce u Agrokoru i nikada nisam ništa uzeo”, ustvrdio je.

Zašto ste potpisali zahtjev za uspostavom izvanredne uprave?

“Shvatio sam da je državni aparat protiv mene. Povukao sam se, ali znao sam da nemaju ništa protiv mene. Uhapsili bi me isti čas da nisam potpisao”.

Koja je budućnost Fortenove?

“To ne postoji. Kako nitko od vas to nitko ne razumije? To je kaos, oni sad za firmu ne mogu dobiti dvije milijarde. To je napravljeno na kriminalu…  S kompanijom će to će se rasprast u totalu, firme će se raspast, budućnost će se raspasti.

Plašite li se novog odlaska u zatvor?

“Za što? Što bih se plašio? Ja idem do kraja, upamtite to”.

Foto: N1