IMALI SU JASAN CILJ: Ugledni politolog otkrio zašto se na dočeku Vatrenih u Zagrebu forsiralo urlikanje, kreveljenje i dernjava

IMALI SU JASAN CILJ: Ugledni politolog otkrio zašto se na dočeku Vatrenih  u Zagrebu forsiralo urlikanje, kreveljenje i dernjava

Politolog Anđelko Milardović komentirao je doček Vatrenih u Zagrebu i sve kontroverze koje se vežu uz taj događaj.

Jesu li ovakva  razmimoilaženja kad je najvažnija sporedna stvar na svijetu u pitanju, naš specijalitet? 

–  Krenimo od slavlja ovog sportskog uspjeha koji je iznimno značajan i globalan, pa je nezapamćeno djelovao integracijski i homogenizacijski na stanje nacije u svakom pogledu. No, čim se ta sportska predstava završila, društvo se logično vratilo u svoje konfliktno stanje. Post festum tih sjajnih utakmica “vatrenih” na Svjetskom prvenstvu u Kataru, jest njihov sto posto kontrolirani doček u Zagrebu koji se pretvorio u potpuni fijasko. Čemu ta dernjava, to urlikanje, kreveljenje voditelja, nazovi animiranje publike na američki način kao na košarkaškim utakmicama u NBA? Ono je očito imalo samo jednu svrhu, a to je izbjegavanje ekscesa u režiji aktera s krajnje desnog političkog spektra. Cijeli taj doček bio je jedna individualna sramota onih koji su ga odradili na takav neprihvatljiv način – kaže politolog prof. dr. sc. Anđelko Milardović.

Anđelko Milardović

Tako je ono što se htjelo izbjeći na Jelačićevom trgu, ostalo “rezervirano” za privatna slavlja, poput onoga na kojem su Brozović i Lovren uzvikivali “za dom spremni” pjevajući Thompsonov najveći hit, piše Slobodna Dalmacija.          

– A, to je opet taj desni populizam, i to je u tom dijelu političkog spektra, nažalost, postalo mainstream – konstatira Milardović, koji nam je komentirao i primjedbe s ljevice na račun Dalića i stalnog spominjanja vjere i branitelja.

– Vjera je dio masovne kulture u sportu. Svi koji prate nogomet, vide da se stalno netko križa, moli, klanja…, da bi izazvao sreću. U sportu je uvijek bilo i bit će onih koji će ga dovoditi i u vezu sa religijom. I očito je da je dobrom dijelu sportaša takvo što poželjno – kaže naš sugovornik.    

Milardoviću je neshvatljivo “klubaštvo” koje se stavlja ispred reprezentativnih uspjeha, a ono se svelo najviše na vrijeđanje Luke Modrića.

Evo i paralele između uspjeha “vatrenih” i naše političke elite.

– Ajde, neka naša politička reprezentacija na čelu s Andrejom Plenkovićem dovede Hrvatsku s predzadnjeg mjesta u Europskoj uniji, na petu, šestu poziciju… Hvale se da su ispunili strateške ciljeve, a jeftinim PR-om prekrivaju činjenicu da nisu ništa učinili da se popravi kvaliteta života u Hrvatskoj. Neka zaustave iseljavanje, izbjegnu demografski slom i prekinu s rasprodajom prostora koja traje već trideset godina, pa će se moći reći da je to uspjeh poput Dalićevog. Na djelu je, naime, geopolitička igra koji ima za cilj kontrolu informacija i bankarskog sustava, kao i tehnologiju proizvodnje hrane, a mi smo sve te utakmice izgubili. Ponavlja nam se kako smo sada zapad, a zapravo se radi o trećoj ligi zapad, i to je naš najveći problem – veli Milardović, koji na sva “iskakanja” s krajnje desnice ili ljevice, ali i i centra u vezi reprezentacije, gleda, kako kaže, objektivno i realno, hladne glave. 

– I zato bi takvima poručio da smire balun. 

Naslovna fotografija: Hina