Infantilna poruka šefa diplomacije EU-a: Nema više šopinga u Milanu, tulumarenja u Saint Tropezu, dijamanata u Antwerpenu

Infantilna poruka šefa diplomacije EU-a: Nema više šopinga u Milanu, tulumarenja u Saint Tropezu, dijamanata u Antwerpenu

Američki predsjednik Joe Biden obrtio se javnosti.

“Ruski predsjednik sinoć je objavio da će odrezati dio Ukrajine. Slušajući njegov govor jasno je da Putin sprema za argumente da ode još dalje. Ovo je početak njegove invazije na Ukrajinu.

Nametnut ćemo sankcije i ako Rusija krene dalje s invazijom, spremni smo na još sankcija. Što pobogu Putin misli da mu daje pravo priznavati nove takozvane države koje se nalaze na teritoriju susjedne zemlje? To je kršenje međunarodnog prava. Rekao sam Putinu da ćemo djelovati zajedno i kad Rusija krene prema Ukrajini, a oni to sad rade. Danas najavljujem prve sankcije za dvije najveće ruske financijske institucije.

SAD i saveznici iz NATO-a će braniti svaki centimetar teritorija članica NATO-a. Ukrajinu i dalje okružuje više od 150.000 ruskih vojnika. Tu su amfibije, krstarice… Ne trebaju vam zalihe krvi ako ne mislite početi s ratom. Obrana slobode imat će svoj trošak, kako za Ameriku tako i za druge. Ali pazit ćemo da trošak sankcije ide na račun Rusije, a ne drugih zemalja. Pokušavamo osigurati svjetske zalihe energenata.

Ujedinjeni smo suprotstaviti se prijetnjama kojima Rusija prijeti svjetskoj stabilnosti i miru. Putin se jučer u govoru vratio više godina unatrag. Tu nije bilo znaka da se želi angažirati pravi dijalog. Napao je ukrajinsko pravo na postojanje, zaprijetio teritorijalnom integritetu, to je prijetnja i članicama NATO-a. Nema greške, Rusija je agresor., izjavio je Biden.

Šef diplomacije EU-a Josep Borrell na Twitteru je također objavio da su se jednoglasno složili oko paketa mjera kojima će “odgovoriti na ilegalne ruske akcije u Ukrajini”.

“Nema više šopinga u Milanu, tulumarenja u Saint Tropezu, dijamanata u Antwerpu. Ovo je tek prvi korak”, dodao je.

Na slici: Šef diplomacije EU-a Josep Borrell

Foto: Hina