Iseljeni Hrvati: Žive i zarađuju u bogatoj Irskoj, a liječe se u siromašnoj Hrvatskoj

Iseljeni Hrvati: Žive i zarađuju u bogatoj Irskoj, a liječe se u siromašnoj Hrvatskoj
U Hrvatskoj živi manje od 4 milijuna ljudi, no prema podacima HZZO-a od 31. prosinca 2018. imamo 4,146 milijuna zdravstvenih osiguranika. Očito je da brojni iseljeni unatoč propisima ne odjavljuju prebivalište ni zdravstveno osiguranje kako bi ga koristili u slučaju nužde ili da prođu jeftinije jer su, primjerice, u Irskoj odlazak liječniku, zubaru i boravak u bolnici jako skupi.
HZZO ne zna koliko je iseljenih koji su osiguranje stekli u drugoj državi odjavilo zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj jer se u postojeći sustav HZZO-a, ističu, ne unosi razlog odjave. No polažu nade u novi sustav koji se uvodi na razini EU, a to je elektronička razmjena podataka u okviru sustava Electronic Exchange of Social Security Information (EESSI), piše Večernji list.
Prema hrvatskim propisima, ističu, osoba koja je stekla zdravstveno osiguranje u drugoj državi sama treba odjaviti osiguranje u Hrvatskoj, ali nam na upit koliko je točno iseljenih samo odjavilo osiguranje nisu odgovorili jer, kažu, u sustav se ne unosi točan razlog odjave. Nisu nam stoga odgovorili ni koliko je iseljenih odjavljeno s HZZO-a od ulaska Hrvatske u EU kad je počelo intenzivno iseljavanje građana, rekavši tek da je u 2018. u odnosu na 2017. bilo oko 40 tisuća osiguranih osoba manje. No, da se iseljeni ne odjavljuju, jasno je iz njihovih priznanja na forumima.Tako jedna žena na forumu o Irskoj priznaje:
– Ja se iz Hrvatske ne bih odjavljivala jer želim bar neko vrijeme koristiti zdravstveno osiguranje. Drugi veći razlog jest što koristimo gradski stan. Kad bi se doznalo da nismo tu, ostali bismo bez ičega. Imamo sina koji bi bio u stanu dok nas nema. Koliko je dugo moguće to skrivati, a da država ne dozna da nismo u Hrvatskoj – pita. Dok joj drugi forumaš uzvraća zašto bi im netko pomogao u kršenju zakona, žena kaže: “Ako nemam ništa, trebam ostati i bez krova nad glavom? Da, mi smo krivi za ovakvo stanje u Hrvatskoj… Što ako ne uspijemo? Ako se razbolimo? Mislite da je lako ostaviti sve i krenuti u nepoznato?”

Foto: Damir Senčar/Hina