Isprepletenost političkog, obiteljskog i poslovnog: Poznati analitičar objasnio glavni problem Domovinskog pokreta

Isprepletenost političkog, obiteljskog i poslovnog: Poznati analitičar objasnio glavni problem Domovinskog pokreta

Politički analitičar, politolog s FPZG-a Višeslav Raos u Novom danu je komentirao aktualne političke događaje – od optužnica iz BiH protiv 14 generala Hrvatske vojske koji su vodili operaciju Bljesak do potresa u Domovinskom pokretu i problema u SDP-u.

BiH od Hrvatske traži da preuzme procesuiranje 14 generala Hrvatske vojske zbog sumnje na počinjenje ratnih zločina tijekom Bljeska.

Raos je naglasio da se ovdje radi o unutarnjim previranjima unutar BiH: “Imamo novi zakon negiranja ratnih zločina, povlačenje glavnih političara Republike Srpske iz bosansko-hercegovačkih institucija, smijenjena je glavna državna odjetnica iz hrvatske kvote, ona i pokreće ove stvari kako bi se vratila na taj položaj. Istovremeno, HDZ BiH prosvjeduje protiv toga što je ona maknuta jer smatra da je maknuta po etničkoj osnovi. Tu je još i dolazak visokog predstavnika Schmidta.”

Istaknuo je i kako se zna da operacija Bljesak nije zahvaćala teritorij BiH.

“Raskol u DP-u bio neminovan zbog isprepletenosti poslovnog i obiteljskog”

Osvrnuo se i na sukobe u Domovinskom pokretu.

“U Hrvatskoj imamo nekoliko novih stranaka koje su atipično organizirane – imate bračne parove, braću i sestre…. U DP-u je jedan od problema u samom startu bila isprepletenost političkog, obiteljskog i poslovnog. Bilo je neminovno da se dogodi nešto poput ovog. Škoro je bio simbol za određene vrijednosti i stavove na temelju čega su dobivali glasove”, komentirao je Roas.

Što se tiče budućnosti DP-a, kaže da je dobro to što slijedi period bez izbora.

“Slijedi nam dugi period bez izbora. To je prednost za sve stranke koje su pred raskolima. Mana je to što DP živi na tezama da Plenković nije autentični HDZ-ovac, domoljub, katolik i da DP to korigira i predstavlja neku autentičnu politiku koja se poziva na iskustvo devedesetih. Trebalo bi im nešto gdje bi mobilizirali ljude i pozicionirali se. Splasnule su u društvu teme poput pobačaja na kojima su mobilizirali ljude”, kaže politolog.

Na pitanje bi li Most mogao profitirati iz ove situacije, Raos kaže: “Nisam siguran želi li Most prihvaćati ljude koji su otpali iz DP-a, no nije za isključiti da će im prijeći dio birača.”

Prokomentirao je i navode Vesne Vučemilović o rezanju ljudi iz fotografija: “Dio ljudi, počevši od samog Škore, nisu do kraja shvatili što je političko. Kod Bartulice je možda i stvar drugačijeg habitusa… Toga upravo ima puno jer su isprepleteni poslovni i obiteljski odnosi.”

“SDP se nije snašao u pitanjima koja su njihov teren”

Naveo je kako je SDP-ov dugoročan problem taj što nema autentične politike po kojima bi se razlikovao od HDZ-a. “Nisu zahvatili nove teme koje zahvaća socijaldemokracija – zelene politike, nejdenakosti od kapitala, pitanja radnog prava… Nisu se snašli u pitanjima koja su njihov teren, a imaju i kadrovskih problema”, komentirao je Raos.

“Zagrebački SDP dugi niz godina ne funkcionira kako spada. Je li nešto trulo bilo u tom ogranku – jest, ali nisam siguran da je bila dobra taktika pobacati sve te ljude van”, rekao je.