ISTRAŽIVANJE: HDZ-ovac Ivan Radić i dalje uvjerljivo vodi u Osijeku: Tko se probio na drugo mjesto

ISTRAŽIVANJE: HDZ-ovac Ivan Radić i dalje uvjerljivo vodi u Osijeku: Tko se  probio na drugo mjesto

Dva tjedna prije izbora favorit je poznat, no utrka za drugi krug iznimno je tijesna – ukazuje istraživanje koje je za N1 provela agencija MASMI na reprezentativnom uzorku 600 glasača Osijeka koji će sigurno ili vjerojatno izaći na lokalne izbore.

Kandidat HDZ-a u vodstvu

Ivan Radić učvrstio je prednost i ima realnu priliku postati prvi HDZ-ov gradonačelnik Osijeka. U odnosu na ožujak (32,4%), dva tjedna prije izbora vodi s 33,6%. Njegovi su glasači najlojalniji – njih 54% zna da će glasati za bilo kojeg HDZ-ovog kandidata, a 24% glasat će da „pomogne stranci (najveći postotak od svih glasača stranaka). 30% HDZ-ovih glasača smatra da je izbor Ivana Radića jamstvo promjene na bolje.

Borba za drugo mjesto je neizvjesna. Berislav Mlinarević ima blagu prednost sa 16,6% nad Goranom Kušecom (15,5%).

Rezultat Berislava Mlinarevića nije se znatno mijenjao od ožujka (17,1%), no pogodovalo mu je raslojavanje glasova na ljevici. Drugi krug može osigurati povezivanjem s glasačima centra koji su željni promjene, a u Berislavu Mlinareviću vide sposobnost za pokretanje gospodarstva.

SDP-ov kandidat izgubio je 7,7% od ožujka, najviše zbog dobrog rezultata Katarine Kruhonje iz Možemo (6%) i nezavisnog Miroslava Vaneka (4,4%). Velika izlaznost može mu pomoći da dosegne drugi krug, no lijeve glasače mora uvjeriti da je znatno vjerodostojnija brana protiv vlasti desnih stranaka od novih lijevih snaga (Možemo!).  Trenutno mu je najveći uteg vrlo mali postotak glasača koji smatraju da je jamac promjene na bolje i da može riješiti probleme grada.

Vladimir Šišljagić ostaje na četvrtom mjestu, a pad s 12,2% na 8,2% rezultat je jačanja Vladimira Hama (6,2%) i gubitka dijela glasača koji u ožujku nisu bili sigurni hoće li glasati za njega.

Radić uvjerljiv i u drugom krugu

U drugom krugu izbora Ivan Radić pobjeđuje sve kandidate: Berislava Mlinarevića 41,6% prema 25,6%, Gorana Kušeca 43,6% prema 30,4%, a Vladimira Šišljagića 44,3% prema 21,6%. Izazivačima ne mogu pomoći ni neodlučni glasači – da se svi priklone njima ne mogu nadoknaditi prednost HDZ-ovog kandidata.

Kako do većine u drugom krugu?

HDZ vodi u izboru za Gradsko vijeće (36,2%), slijedi ih koalicija Domovinskog pokreta i Mosta s 17,7%, SDP s 14,3%, Možemo 10,1%, Snaga Slavonije i Baranje 5,4%, a u borbi za ulazak u Vijeće su i  NL Miroslava Vaneka s 4,3% i koalicija HSS, HNS, NS Reformisti 4,3%.