Istraživanje koje se neće svidjeti Jadranki Kosor: A kako je Plenkoviću pomogla kriza?

Istraživanje koje se neće svidjeti Jadranki Kosor: A kako je Plenkoviću pomogla kriza?

Doktorand sa belgijskog Sveučilišta u Antwerpenu Željko Poljak govorio je u Newsnightu o istraživanju komunikacije u Hrvatskom saboru.

U istraživanju su uspoređivali parlamente u Hrvatskoj, Belgiji i Velikoj Britaniji. Gledali su transkripte aktualnih prijepodneva i tražili instance u kojima političari spominju druge političare u negativnom kontekstu, objašnjava Poljak.

“Pozitivno je to što smo pokazali da negativnost u Hrvatskoj nije toliko dominantna koliko bismo stekli dojam gledanjem kroz medije. Samo je jedna trećina negativno, ostalo je pozitivno i neutralno, ali što su izbori bliži političari posežu za negativnom komunikacijom kako bi diskreditirali svoje političke suparnike. Nije dobro to što hrvatski političari u puno većoj mjeri u odnosu na Belgiju i Veliku Britaniju napadaju na osobnoj razini umjesto na javnim politikama”, ističe.

Dodaje da negativna komunikacija nije nužno loša, može puno toga reći gdje se političari pozicioniraju i kako se razlikuju te građani mogu donijeti bolje odluke na izborima.

“Bilo bi dobro da hrvatski političari kritiziraju ono što drugi rade i zastupaju, a ne da koriste privatne napade”, poručuje Poljak.

Najnegativniji premijer

Jadranka Kosor kao premijerka bila je puno negativnija nego što su to bili Zoran Milanović i Andrej Plenković, kako kaže. Objašnjava kako je razlog tome što je 2011. godine rejting HDZ-a bio u padu, ekonomska situacija nije bila dobra i Kosor se suočila s mnogim kritikama.

“Nije imala drugu opciju nego birati negativnu komunikaciju jer teško je pozitivnom komunikacijom vratiti birače. Jedino se mogu privući tako da se diskreditira onaj tko je popularan”.

Dodaje da su Milanović i Plenković uspjeli spustiti svoju negativnost u izbornoj godini. U 2015. godini BDP je počeo rasti i SDP-u je živnuo rejting pa je Milanović mogao biti više pozitivan, navodi.

Ni Plenković nije u izbornoj godini, 2020., trebao posezati za negativnošću kao što je to morala Kosor u svojoj izbornoj godini jer nije imala pozitivan kontekst koji bi ju okruživao. “Bila je kriza i svi su ujedinili oko aktualne vlasti te je rast HDZ-a bio bolji, navodi doktorand Željko Poljak.

Foto: Hina