Istraživanje potvrdilo: Hrvatima više smeta crvena zvijezda nego pozdrav “Za dom spremni”

Istraživanje potvrdilo: Hrvatima više smeta crvena zvijezda nego pozdrav “Za dom spremni”

Istraživanje koje su proveli Nebojša Blanuša i Enes Kulenović s Fakulteta političkih znanosti, a koje je objavljeno u novom broju časopisa »Politička misao«, pokazalo je da bi Hrvati gotovo plebiscitarno zabranili javnu upotrebu nacističkih simbola poput svastike, većinom bi zabranili upotrebu komunističkih simbola poput crvene zvijezde, dok bi u nešto manjoj mjeri zabranili javnu uporabu ustaških simbola poput pozdrava »Za dom spremni«.

Stvari najjednostavnije stoje sa zabranom javne uporabe nacističkih simbola. Prije tri godine 77 posto ispitanika je podržavalo zabranu, a lani 82 posto. No, stvari su nešto kompliciranije kod simbola koji su i sastavni dio dubokog hrvatskog povijesnog nasljeđa, a tiču se komunizma i ustaštva. Prije tri godine za zabranu komunističkih simbola, poput crvene zvijezde te srpa i čekića, bilo je 61, a lani 55 posto ispitanika.

U istom razdoblju povećan je broj onih koji su za zabranu javne uporabe ustaškog pozdrava. Njih je bilo 45 posto, sada ih je 50 posto. Primjetan je i pad onih koji se protive zabrani javne uporabe ustaškog pozdrava s 44 na 41 posto. U prošlogodišnjem istraživanju istraživan je i stav o pozdravu »smrt fašizmu – sloboda narodu«, a i odgovori na to pitanje ukazuju koliko je dubok i oštar povijesno zasnovan rascjep u hrvatskom društvu, posljedično i biračkom tijelu. Naime, za zabranu »smrt fašizmu – sloboda narodu« je 47, a protiv 41 posto građana, piše Novi list.