Ivan Anušić pojasnio svoju izjavu o Škori: On je loš kandidat, ali će glasači HDZ-a ipak glasati za svjetonazorski bližu opciju

Ivan Anušić pojasnio svoju izjavu o Škori: On je loš kandidat, ali će glasači HDZ-a ipak glasati za svjetonazorski bližu opciju

Ivan Anušić protekle je nedjelje potvrdio svoj status u Osječko-baranjskoj županiji. Uvjerljivo je izborio novi mandat župana, a sa 61,83 posto glasova postao i HDZ-ov rekorder u prvom krugu lokalnih izbora. Donosimo nazanimljivije odgovre iz intervjua koji je Ivan Anušić dao Večernjem listu.

Postigli ste uvjerljivo najbolji rezultat od svih HDZ-ovih kandidata na lokalnim izborima. Je li vas možda to iznenadilo?

Iznenadila me tako snažna potpora od 67.442 glasa. Čak 22.000 više glasova Slavonaca i Baranjaca nego prije četiri godine jasan je pokazatelj da smo u proteklom mandatu Osječko-baranjsku županiju vodili u dobrom smjeru. Potvrda je to rada tima ljudi iz Osječko-baranjske županije i moga rada jer smo pokazali da Županija može izaći izvan uobičajenih okvira administracije. Otvarali smo teme, nametali trendove, rješavali izazove koji su i izvan djelokruga Županije. Ispunjavali smo obećano u programu s kojim smo pred birače izašli prije četiri godine, zadržali vjerodostojnost i dosljednost. Ovaj nam rezultat daje legitimitet da još snažnije krenemo u realizaciju započetih projekata te novih projekata koje smo najavili, kao i u rješavanje problema te osnaživanje pozitivnih trendova u Osječko-baranjskoj županiji i na istoku Hrvatske.

Proizlazi da ste najjači HDZ-ov čovjek izvan Zagreba. Što na to kažu u središnjici?

Ne bih to tako rekao, niti na to tako gledam. Mi djelujemo kao tim, radimo kao tim i tako postižemo rezultate. Preda mnom su nove četiri godine mandata kao župana i moj je zadatak opravdati povjerenje građana. Visoka razina povjerenja koju su mi dali je obvezujuća prema meni i prema onome što se od mene kao župana očekuje, a to je da zastupam interese Osječko-baranjske županije i istoka Hrvatske, da ih demografski i gospodarski obnovimo, za što imam i potporu premijera, a siguran sam da će ta potpora i dalje biti snažna i jaka.

Ne ustručavate se javno kritizirati ni vlastitu stranku i stranačke kolege, kao što je to bio slučaj i nedavno s ministrom Banožićem. Mislite li da je i taj vaš politički stil pridonio vašoj popularnosti među građanima?

Vjerujem da je javnost upoznata s mojim stavom kada govorimo o populizmu i popularnosti. To nije moj način komunikacije i nikad mi nije cilj bio, kako kažete, da budem popularan. Nisam nikoga kritizirao, ne vidim to kao kritiku, moja su zapažanja bila na temelju toga što kao potpredsjednik stranke na nacionalnoj razini osjećam odgovornost i obvezu da pomognem u radu stranke i izvan naše županije jer ne želim da stranka slabi na bilo kojem području istoka Hrvatske, ali i Hrvatske u cjelini.

Hoće li HDZ-ovi birači u Zagrebu pomoći Miroslavu Škori u drugom krugu?

Ili će mu HDZ vratiti za to što nije podržao Kolindu Grabar-Kitarović u drugom krugu predsjedničkih izbora? To je ironija sudbine koja je dočekala Škoru. No odgovorna, savjesna i dugoročna politika ne funkcionira tako kako je to radio Miroslav Škoro na predsjedničkim izborima. Mislim da će od dva loša kandidata u drugom krugu u Zagrebu birači HDZ-a ipak glasati za svjetonazorski bližu opciju. Ne mogu se i ne želim miješati u to tko će kako glasati za gradonačelnika Zagreba jer će onaj koga Zagrepčani izaberu biti njihov gradonačelnik iduće četiri godine, a ne moj.

Foto: Hina