Ivan Đikić postavlja prava pitanja: Je li Dragan Primorac korona profiter?

Ivan Đikić postavlja prava pitanja: Je li Dragan Primorac korona profiter?

Znanstvenik  Ivan Đikić na Twitteru nastavlja s objavom otvorenih pitanja upućenih Vladi i ministru zdravstva Viliju Berošu. Obratio se i predsjedniku HNS-a Davoru Šukeru, ravnatelju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimiru Šostaru te članu Znanstvenog savjeta vlade Draganu Primorcu.

“Možete li potvrditi da je u proljeće bilo dovoljno testova za testiranje svih oboljelih u Hrvatskoj? Tko je odobrio korištenje testova za mlade i zdrave sportaše u Zavodu Andrija Štampar? Je li to bilo vrijedno ulaganje za zdravlje građana u to krizno vrijeme?”, pitao je Đikić, javlja N1.

Obratio se i predsjedniku HNS-a Davoru Šukeru, ravnatelju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimiru Šostaru te članu Znanstvenog savjeta vlade Draganu Primorcu.

“Gosp. Šuker: Koliko je novaca platio HNS za testiranje nogometaša bolnici Sv. Katarina, a koliko Zavodu A. Štampar?

Gosp. Šostar: Koliko testova nogometaša ste napravili u Zavodu, koliko je to koštalo i tko je platio?

Gosp. Primorac: Koliko troškova je uplatila vaša bolnica?”, pitao ih je Đikić.

“Koliki je sveukupni broj testiranih nogometaša i gdje su serološki podaci objavljeni? Zašto sada taj uspješan hrvatski brand testiranja nogometaša (hvaljen od Fife i Uefe) ne koristite? Danas imamo veliki broj zaraženih nogometaša u klubovima bez vaše reakcije”, nastavio je Đikić.

Đikić: Tko je u sukobu interesa kao član znanstvenog savjeta i privatnik?

Jučer je Đikić putem Twittera prozvao Beroša, upitavši ga: “molim vas nemojte blatite druge osobe, nego odgovorite: Tko je u sukobu interesa kao clan znanstvenog savjeta i privatnik koji dobro zaraduje od brzih antigenih testiranja. Zašto testovi nisu uvedeni u sustav HZJZ-a?”

S ministrom se kasnije čuo telefonski.

“Hvala Viliju Berošu na telefonskom pozivu”, napisao je Đikić na Twitteru i dodao:

“Rekao je da je uvijek važno razgovarati, da nije upoznat s problemima, ali će javno odgovoriti na sva moja pitanja o testiranjima. Mediji mogu pratiti. Osobno dajem punu podršku cijelom HR zdravstvenom sustavu u ovoj teškoj situaciji.”

U razgovoru za N1, ministar Beroš prokomentirao je razgovor sa znanstevnikom.

“Svaka Đikićeva opaska je meni dobrodošla. Jutros sam ga nazvao jer mi se obratio u vezi brzog antigenskog testiranja… Stoga sam poželio čuti se s njim. Obećao sam da ću mu sve ono što ga zanima objasniti… Pogodovanja nema i sve se radi utemeljeno na znanosti”, rekao je.

Đikić je naveo da je jedan član znanstvenog savjeta u sukobu interesa.

“Rekao mi je to, ali ne znam o kome se radi. Pozabavit ću se time svakako”, kazao je Beroš.

Foto: Hina