Ivan Đikić protiv Plenkovića: Evo što mu je poručio

Ivan Đikić protiv Plenkovića: Evo što mu je poručio

Poznati znanstvenik Ivan Đikić komentirao je na priopćenje Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) koje je u nedjelju na društvenim mrežama objavilo oštru poruku vezanu uz odluke vladajućih oko pandemije koronavirusa u Hrvatskoj. 

”Podrška i čestitke hrvatskim liječnicima na svemu što rade u ovim teškim trenucima. Bolnice pretrpane, brojni umiru. Vlada i Andrej Plenković, trebali ste reagirati ranije. Još možete: cijepljenje, maske, distance i covid potvrde dokazano djeluju”, napisao je Đikić na Twitteru.

Podsjetimo, Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) oštro je kritizirala stanje u hrvatskom zdravstvu.

“Dok nam vrhovi državne vlasti izmjenjuju verbalne bravure i uvrede na razini prepotentnih narcisoidnih maloljetnika zlostavljača, za to vrijeme nešto što vole nazivati zdravstvenim sustavom koji zbrinjava COVID-19 epidemiju, pred našim očima nestaje”, navodi se u priopćenju.

“Sustav ne postoji kad pacijenti oboljeli od COVID-19 bolesti satima čekaju prijem u bolnički odjel jer nema slobodnih mjesta. Sustav ne postoji kad nemamo dovoljno anesteziologa, infektologa, internista koji znaju liječiti ljude kojima su uništena pluća”, poručuju bolnički liječnici.

“Sustav ne postoji kad trebate vezu da što prije dođete do kreveta koji je opskrbljen kisikom. Sustav ne postoji kad će vas za koji dan od COVID-19 bolesti i komplikacija bolesti liječiti kirurg, ginekolog ili neki drugi liječnik koji se s liječenjem te bolesti susreo tek u stručnoj literaturi”, stoji u priopćenju HUBOL-a.

“Oni koji odlučuju je li sustav preopterećen usluge dobivaju pozivom upravi bolnice”

“Sustav ne postoji kad oni koji odlučuju je li taj sustav preopterećen, njegove usluge dobivaju jednim telefonskim pozivom upravi bolnice, bez obzira trebaju li cijepljenje, testiranje ili liječenje. Oni i njihova rodbina, prijatelji i poznanici ne čekaju u redovima. Oni sve te usluge dobiju na poziv”, navode u HUBOL-u.

“Sustav za njih nisu baka iz Pušće koja pred npr. KB Sveti Duh satima čeka prijem jer gospodin ravnatelj namjerno ili slučajno (ne zna se što je gore) ignorira stvarnost. Sustav za njih niste vi, dragi sugrađani”, upozoravaju obiteljski liječnici.

“Sustav za njih niste vi dragi kolege koji odlučujete u koji nepostojeći krevet smjestiti bolesnika. Sustav za njih niste vi, dragi kolege, koji imate dodatne radne sate ili nikad niste liječili COVID pacijenta, a vidjeli ste svoje ime na rasporedu za rad na COVID odjelu”, stoji u priopćenju HUBOL-a.

“Oni čija je odgovornost zaustaviti širenje virusa svaki dan peru ruke od odgovornosti”

“Virus se širi koliko mu dozvolimo, izjavio je nedavno predsjednik epidemiološkog društva. Oni čija je odgovornost zaustaviti širenje virusa u populaciji svim potrebnim postupcima i mjerama (kao npr. u Danskoj) svaki dan nam sedirajućim glasom objavljuju sve veće brojke hospitaliziranih i umrlih, perući ruke od svoje vlastite odgovornosti i svrhe postojanja”, navode u udrugi bolničkih liječnika.

“Zato dragi sugrađani, kad vam nadležni svakodnevno serviraju lažni spokoj ne poduzimajući ništa, znajte da će sve umorniji ljudi koji čine zdravstveni sustav uskoro morati prestati s operacijama ili pregledima drugih bolesti jer su u COVID odjelima”, stoji u priopćenju.

“Dopustiti ovakve brojeve hospitaliziranih i umrli mogu ipak samo Balkanci”

“Tamo gdje zbog dozvoljenog širenja virusa u populaciji svakodnevno pristiže sve više oboljelih i tamo gdje će se uskoro morati birati kojeg pacijenta prije smjestiti u krevet s kisikom ili mehaničkom ventilacijom. Dopustiti ovakvo širenje i brojeve hospitaliziranih i umrlih mogu ipak samo Balkanci, a ne tamo neki “glupi” Danci”, zaključuje se u priopćenju Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

Foto: Hina