Ivan Kujundžić optužuje Plenkovića: Prevario je birače HDZ-a, uključio je u koaliciju HNS i Pupovca

Ivan Kujundžić optužuje Plenkovića: Prevario je birače HDZ-a, uključio je u koaliciju HNS i Pupovca

Kandidat za potpredsjednika HDZ-a, Ivan Kujundžić, gostovao je u Novom danu i komentirao kampanju za predstojeće unutarstranačke izbore u HDZ-u.

Komentirao je preokret splitskog HDZ-ovca, Petra Škorića, koji je prvo podržao Miru Kovača za predsjednika stranke, da bi potom svoju potporu izrazio aktualnom šefu stranke Andreju Plenkoviću, a posljednje u nizu je i njegovo odustajanje od kandidature za potpredsjednika stranke.

“Petre, Petre zašto nisi stijena? Žao mi je da je odustao od kandidature, mogao je barem sačekati i poslušati Andreja Plenkovića i onda se odlučiti. Ovako je preuranjeno i doveo je sebe i sve nas u sumnju u moguće razloge svog odustajanja. Ne bih volio da bude ono o čemu su ljudi špekulirali”, rekao je Kujundžić.

“Ne vjerujem da je nešto posrijedi, ali malo je nespretno to napravio, volio bih da je bio stijena”, rekao je Kujundžić.

Istaknuo je da s terena dolaze zabrinjavajuće informacije što se tiče prikupljaju potpisi. “Bile su informacije s terena da se skupljaju potpisi samo za Andreja Plenkovića i njegov tim, što je jako loše. Mora se omogućiti svim kandidatima jednako prikupljanje potpisa”, rekao je Kujundžić, dodavši da je s tom mišlju poslao pismo glavnom tajniku HDZ-a, Gordanu Jandrokoviću, koji, kako je rekao, ima legitimitet i legalitet provesti unutarstranačke izbore.

“Nepročišćeni i nezanovljeni nećemo izaći pred naše glasače. Nisu nama bitni samo naši članovi, nego i naši birači”, rekao je Kujundžić, dodavši da se HDZ u zadnje vrijeme doveo u pitanje da ne znaju gdje se nalaze na političkom spektru.

Na pitanje smatra li aktualnog predsjednika stranke odvažnim.

“Gledajući unazad tri godine, bilo je puno prilike i prigode da se pokaže odvažnim, posebice kod odabira i prelaska na novu političku paradigmu, odabir HNS-a, koji nisu naši prirodni saveznici niti partneri, oni su ideološki bitno lijevo i odmak od našeg svjetonazora. Nakon raspada koalicije s Mostom, nije imao hrabrosti izići pred javnost i ponuditi jednu novu političku platformu i na taj način se ne bi dogodila prevara birača. Mi smo ovako prevarili birače, uključili smo se u koaliciju s HNS-om i Pupovcem”, rekao je Kujundžić.

“Decidiran odgovor je da nije bio odvažan u važnim trenucima”, rekao je za Plenkovića.

Što se tiče samih unutarstranačkih izbora, Kujundžić je istaknuo da su oni prilika da predsjedničke kandidate članstvo upita što kane učiniti po pitanju koalicijskog potencijala.

“Andrej Plenković danas će predstaviti program, vidjet ćemo u kojem pravcu ta politika inklinira, lijevom pravcu ili prema našoj biračkoj bazi. Moramo biti dosljedni sutra, jer ako ne budemo, mislim da nas čeka gorka istina s kojom ćemo se susresti najesen, ja sam to i u eseju rekao, da smo u mentalnom bunilu i ludilo kompleksa svjetonazorskog liječenja”, rekao je Kujundžić.

Komentirao je i često pozivanje na Franju Tuđmana u unutarstranačkoj kampanji.

“Ja mislim da je to pomalo već postalo retrogradno. Franjo Tuđman je na jednoj svojoj glavnoj ideji pomirbe Hrvata želio doista postići veliko jedinstvo i prvi put smo ušli u povijesno razdoblje u kojem smo bili zatečeni i ratom i posve jedinstveni i u tom jedinstvu je izborena hrvatska država i njena sloboda. Danas se poziva na tuđmanizam, nekako me više demagoški asocira na te floskule. Tuđmanizam se živi na jedan drugi način, mi moramo urediti hrvatsko društvo”, rekao je Kujundžić, podsjetivši na lošu situaciju u pravosuđu.

Foto: N1

Facebook Comments