Ivan Penava odlučan: Želi nešto izlobirati kod Plenkovićeve prijateljice Ursule von der Leyen

Ivan Penava odlučan: Želi nešto izlobirati kod Plenkovićeve prijateljice Ursule von der Leyen

Ivan Penava, predsjednik DP-a, Mate Šimundić, predsjednik DP-a SDŽ, i Aris Zlodre, vijećnik DP-a u Gradu Splitu, na Splitskoj rivi pozvali su sve zainteresirane da se priključe inicijativi Domovinskog pokreta za otvaranjem Europskog centra za protupožarne intervencijske zračne snage na području RH, u Dalmaciji. Inicijativu je osmislio stručni tim DP-a na čelu sa Željkom Primorcem, a Mate Šimundić, predsjednik županijske Skupštine, samu inicijativu pokrenuo je prošle godine.

”Radi se o osnivanju europskog Ureda za europske intervencijske protupožarne zračne snage. Takav ured ne postoji na razini EU, a za njim očigledno postoji potreba. Da je tako, uvjerili smo se i na vlastitoj koži prilikom nedavnih požara u Dalmaciji i susjednim zemljama, Sloveniji i BiH. Svjedoci smo kako vrlo često naši piloti i naše zračne snage pomažu od Izraela do Portugala, gdje god je to potrebno”, izjavio je Penava, stoji u priopćenju Domovinskog pokreta.

Penava tvrdi kako Hrvatska, kao jedina članica EU koja nema europsku agenciju na svom teritoriju, a koja, s obzirom na iskustvo, tradiciju i kvalitetu stručnih kadrova kojima raspolaže i uz sve resurse u Dalmaciji, zaslužuje nešto takvo, posebice jer ideja kreće iz Domovinskog pokreta prema Bruxellesu. 

”Siguran sam da imamo prostora za izlobirati takav ured unutar EU. Također sam siguran da će Hrvati, a posebice Dalmatinci, znati to cijeniti jer treba pretrpjeti sve ove toplinske udare, živjeti s njima usred turističke sezone, uz strah kad će i gdje buknuti požar. Mislim da nikome od nas to ne ide u prilog. Pozivam sve koji mogu pridonijeti ovoj inicijativi da nam se priključe i nadam se da ćemo se u perspektivi izboriti da europski ured i europska agencija budu na tlu i teritoriju RH!”, jasan je bio Penava te dodao kako imaju razrađen prijedlog koji obuhvaća i prijeko potrebnu činjenicu da se taj sustav izdvoji iz MORH-a kako bi bio prihvatljiv civilnom dijelu EU i kako bi ga bilo lakše financirati.

”Objektivno, taj dio priče i spada pod civilnu zaštitu, odnosno Centar za uzbunjivanje 112 i definitivno mislim da tu možemo napraviti dobru priču preko EU fondova, ali i na korist svih građana EU. Dovoljno smo jaki i ustrajni da napravimo sve ono što je potrebno i dobro za hrvatsku državu i u to ne treba sumnjati.”

Šimundić: Na primjeru Pelješkog mosta uvjerili smo se da EU i Hrvatska mogu i trebaju surađivati

”Vidjeli smo jučer na primjeru Pelješkog mosta da EU i Hrvatska mogu i trebaju surađivati na način da se pokaže solidarnost sa svim zemljama, a evo i primjera. Ovu inicijativu pokrenuli smo prošloga ljeta, a u međuvremenu su nam se priključile Dubrovačko-neretvanska i Šibensko-kninska županija. Tražimo od EU da na području Dalmacije osnuje europski centar za protupožarno zrakoplovstvo. Ne moram niti objašnjavati koliki bi bili benefiti, a dokaz tome su ovi strašni požari diljem Sredozemlja”, smatra Šimundić.

Zlodre: Torcida je pokazala bolju organiziranost od civilne zaštite i spasila predgrađe Splita od požara!

”DP je jedina politička opcija koja se nedavno referirala na nemile događaje od prije pet godina, kada je požar došao na sama vrata Splita. Bili smo tada svjedoci da apsolutno ništa nije postojalo po pitanju civilne zaštite te su ljudi bili primorani sami se pokrenuti. Veliko hvala navijačkoj skupini Torcidi u Splitu koja je pokazala bolju organiziranost nego, recimo, civilna zaštita u Splitu. Oni su jedni od spasitelja predgrađa Splita. Sada, kada je DP u Gradskom vijeću Splita, radit ćemo na tome da se tu oformi centralni ured kako bismo znali plan zapovijedanja u slučaju nemilih događaja”, zaključio je Zlodre.

Foto: Hina