Ivan Pernar otkrio: Što sam rekao zambijskim tužiteljima. Puno stvari nisu znali

Ivan Pernar otkrio: Što sam rekao zambijskim tužiteljima. Puno stvari nisu znali

Bivši saborski zastupnik Ivan Pernar je otkrio što je sve razgovarao s tužiteljima iz Zambije.

“Kad sam došao u kontakt s državnim tužiteljstvom Zambije, oni su zapravo imali niz detalja, ali ne i jasnu sliku onoga što se događalo. Nisu znali da 4-ero djece koja su trenutno predmet spora nisu jedina i da ima još djece koje su preko Kabongove mreže dovedena u Hrvatsku.

To je prvi detalj koji nisu znali, drugi je taj da im nije bilo jasno zašto Hrvatske vlasti toliko grčevito brane optuženike i tvrde da su posvajanja legalna, iako je opće poznato da stranci i transrodne osobe ne mogu posvajati djecu iz DR Konga.

Nisu znali ni da je jedan od optuženika LGBT aktivist i političar vladajuće stranke u Zagrebu, susjed gradonačelnika i da ta stranka ima podršku medija u toj mjeri da oni plasiraju isključio narativ kojeg političari te stranke nameću javnosti. To je nekakav, usudio bi se reći opće društveni kontekst cijelog slučaja čijim objašnjenjem sam im pomogao shvatit što se u Hrvatskoj uopće događa i vjerujem da ću biti zamoljen da na sudu o tome govorim.

Moje osobno svjedočanstvo će sigurno uključivati objašnjenje kako sam uopće čuo za slučaj, kako sam dojavio Zambijskoj policiji da je transrodna osoba među posvojiteljima, te da je nakon toga podignuta kaznena prijava protiv mene od pučke pravobraniteljice zbog “transfobije” iz čega proizlazi da Hrvatske institucije aktivno rade na tome da spriječe da informacije od presudnog značaja za slučaj, odnosno odgovara na pitanje jesu li posvajanja zakonita uopće dođu do istražitelja.

To je bitan detalj jer upravo nakon te kaznene prijave ja odlazim u Beograd u ambasadu DR Konga i postavljam pitanje da li su posvajanja moguća i je li itko iz Hrvatske tamo dobio pečatirane dokumente (apostile) kojima se ta posvajanja ovjeravaju. Kao što znate, nekakva udruga posvojitelja je tvrdila da se i dan danas tamo pečatiraju dokumenti o posvajanju iz Konga.

Odgovor imam na video snimci i on će biti dokaz u slučaju u kojem djelatnik ambasade govori da nikakva posvajanja iz DR Konga nisu moguća i da oni ništa ne ovjeravaju.

Moj iskaz će dati širi pogled na cijeli slučaj”, ističe Ivan Pernar koji se zatim javio s još jednom objavom.

“Rekao je čovjek jedan da većina onoga što ću govoriti na sudu je opće poznato Hrvatskoj javnosti i da to nije nikakva ekskluzivna informacija.I to je točno, ali nije poznato bilo Zambijskim tužiteljima, a s time tek treba upoznati Visoki sud u Ndoli.Ljudi misle da ako svi u Hrvatskoj to znamo, da to znaju i u Zambiji ALI NE ZNAJU. Kad sam rekao te informacije tužitelju u Ndoli, pitao sam ga – do you find my informations useful.A on je na to odgovorio 100% useful.

Drugim riječima, znaju oni što kaže Ministarstvo obitelji u DR Kongu, imaju službenu potvrdu od DR Konga u kojoj jasno stoji jesu li dokumenti o posvajanju autentični, imaju svjedoke koji će potvrditi da su optuženi došli bez djece, a htjeli otići s djecom, sve to oni imaju, ali nisu znali širi aspekt priče, da se godinama tako djecu djecu iz Konga preko Zambije prebacivalo u Hrvatsku i to je zapravo dio u kojem je moja uloga bitna jer je za istražitelje taj slučaj bio poput puzzle s puno dijelova koje je trebalo posložit u cjelovitu priču koja ima glavu i rep.

Osnovna teza tužiteljstva bit će da se radi o organiziranom lancu, u kojem su se osim optuženika iz Hrvatske nalazili i državljani DR Konga i Zambije.Kakva će presuda bit u konačnici tek treba vidjeti, ali po mom sudu, bit će jako teško osporit teze tužiteljstva”, zaklkjučuje Pernar.

Foto: Hina