Ivo Josipović se slaže s Pupovcem: On je samo nešto oštrijim riječima upozorio na ustašofiliju u Hrvatskoj

Ivo Josipović se slaže s Pupovcem: On je samo nešto oštrijim riječima upozorio na ustašofiliju u Hrvatskoj

Bivši predsjednik Republike i član SDP-a Ivo Josipović bio je gost N1 Studija uživo.

Na pitanje o HVIDR-i i prijavi DORH-u protiv Milorada Pupovca, Josipović je rekao: “Dio braniteljskih udruga se ponaša kao profesionalni branitelji koji zapravo djeluju nedemokratski. Riječ je o tome da se želi kriminalizirati tuđe mišljenje. Kad je riječ o DORH-u, ja sam profesor kaznenog prava. Ja ne znam što se tu uopće ima izviđati, po mom sudu”.

“Ja mislim da je gospodin Pupovac nešto oštrijim riječima upozorio na pojavu koja je prisutna u Hrvatskoj, a to je ustašofilija. Isto tako, mislim da Milorad Pupovac kao socijaldemokrat i antifašist ne bi trebao držati lojtru Vladi”, dodao je.

Komentirao je izmjenu zakona o državnim blagdanima.

“Inače mislim da vlada prilična zbrka s praznicima vezanim za noviju hrvatsku povijest. Vukovar i njegova tragedija jesu važne poveznice za hrvatsku povijest. Hrvatska se konačno konstituira kao jedna demokratska, otvorena zemlja u kojoj se prije svega poštuje pravo i pravni poredak”, rekao je Josipović.

“Mislim da je Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina vrlo jasan i da ga treba provoditi. Posebno to vrijedi za Vukovar”, rekao je Josipović na pitanje o statusu i položaju srpske nacionalne manjine u Vukovaru.

Što se tiče posebnog zakona o Vukovaru kao mjestu posebnog pijeteta, Josipović je kazao kako je siguran da će u Bruxellesu imati razumijevanja za specifičnu poziciju Vukovara.

“Ja vjerujem u sposobnost Hrvata i Srba u Vukovaru da nađu zajednički jezik. Što se tiče razdvajanja djece, ne samo u školama nego i u kafićima i drugim mjestima – posljedica toga je stagnacija Vukovara i stalna perpetuacija loših emocija”, rekao je Josipović.

Upitan o tome kako shvaća reformu pravosuđa koju je predsjednica spomenula tijekom predstavljanja kampanje, Josipović je kazao: “Nikako, nisam shvatio kakvu reformu predsjednica to predlaže. Predsjednica ništa novo nije dala ni ponudila. Ja željno očekujem njen projekt reforme pravosuđa.”

“Predsjednica je potpuno estradizirala funkciju predsjednice. Razlika između nje i estradne djelatnosti gotovo da i nema”, dodaje Josipović.

Josipović je kazao da je pogriješio u vođenju kampanje. “Ono što je isto tako bio ozbiljan faktor pobjede Kolinde Grabar-Kitarović jest bila visoka angažiranost i motiviranost njene stranke”.

“Ja se nadam da će gospodin Milanović imati bolju podršku nego što je on mene podržavao”, rekao je Josipović.

Foto: Dario Grzelj/Hina

Facebook Comments