IZLAZNE ANKETE: Trijumf HDZ-a, SDP solidan, domovinac Bartulica prošao, a Most potpuno krahirao

IZLAZNE ANKETE: Trijumf HDZ-a, SDP solidan, domovinac Bartulica prošao, a Most potpuno krahirao

Prema izlaznim anketama Nove TV, HDZ osvaja 33,74 posto i to je šest mandata u Europskom parlamentu. SDP osvaja 27,81 posto (4 mandata), Domovinski pokret 8,67 posto (1 mandat) i Možemo 5,84 posto (1 mandat). Zastupnike u EU parlamentu tako će prema ovome imati samo četiri stranke. IDS, SDSS i drugi osvajaju 4,70 posto, Nina Skočak 4,57 posto, a Most 3,75 posto. 

Uz izuzetak osam biračkih mjesta na samoborskom području, u Hrvatskoj su u nedjelju, u 19 sati zatvorena birališta i završeni europski izbori, četvrti na kojima je sudjelovala i na koje je izašlo malo birača.

Privremeni izbori rezultati znat će se u nedjelju u 23 sata, objavit će ih Državno izborno povjerenstvo (DIP) nakon što se zatvore birališta u Italiji, čiji birači posljednji glasuju u EU.

Nisku izlaznost na euroopske izbore za Dnevnik Nove TV komentirali su Boris Jokić s Instituta za društvena istraživanja i Marijana Grbeša-Zenzerović s Fakulteta političkih znanosti.

“Odgovornost za takvu sramotnu izlaznost je na samo jednom mjestu, a to su hrvatski političari i političarke. To da je izlazak ovoliko niska, gotovo najniža u Europskoj uniji, je veliki poraz hrvatske politike”, ustvrdio je Jokić.

Grbeša-Zenzerović smatra da su za lošu izlaznost krive i institucije.

“One ne rade puno da informiraju i obrazuju građane do samih izbora. Imamo kratku kampanju koja je trebala potaknuti ljude da izađu na biralište, ali je to bilo netom nakon parlamentarnih izbora”, rekla je.