IZLOBIRAO KOD PLENKOVIĆA: Kako je na natječaju pobijedila Ćorićeva najbliža suradnica i prijateljica iz djetinjstva

IZLOBIRAO KOD PLENKOVIĆA: Kako je na natječaju pobijedila Ćorićeva najbliža suradnica i prijateljica iz djetinjstva

Ministar gospodarstva Tomislav Ćoriću odlazi iz Plenkovićeve Vlade, ali može biti zadovoljan jer je uspio uhljebiti Anju Bagarić, svoju glavnu savjetnicu i prijateljicu iz djetinjstva, koja je imenovana ravnateljicom Ravnateljstva robnih zaliha. Nakon natječaja na koji se javilo šest kandidata, Vlada je 8. travnja izabrala Ćorićevu odanu suradnicu, što je samo potvrdilo sumnje da je natječaj bio samo formalne prirode i da je unaprijed bilo jasno tko će pobijediti.

Dobri poznavatelji prilika u našoj javnoj upravi ističu da je ovo jedan od najbržih natječaja, svojevrsni Blickrig jer je sve završeno u roku od mjesec dana. Natječaj je raspisan 10. ožujka, razgovori s kandidatima su obavljeni krajem mjeseca, a Vlada je već 8. travnja izabrala Anju Bagarić. Odluku o imenovanju donijela je Vlada na prijedlog ministra Ćorića.

Anja Bagarić je došla u Ministarstvo gospodarstva s ministrom Ćorićem i trebala je s njim i otići, ali su ovim manevrom zapravo izigrali propise u čemu im je svesrdno pomogla i Vlada.

“Nikada se nije ovako radilo. Zaista je riječ o ekspresnom natječaju. Ovakvi natječaji traju najmanje šest mjeseci, a ponekad i godinu dana”, ističe naš sugovornik.

Anja Bagarić i Tomislav Ćorić na proslavi 20-te godišnjice mature

Teleskop je prije dva tjedna pisao o ovom natječaju i tada je naš sugovornik predvidio ovakav ishod.

„Da je riječ o namještenom natječaju na kojemu mora pobijediti ministrova „glavna savjetnica”, vidi se i po tome što se ništa nije prepustilo slučaju. Razgovore sa šestero kandidata nije vodio državni tajnik Ivo Milatić, koji je formacijski zadužen za robne rezerve, nego Mario Šiljeg u kojega ministar ima više povjerenja da će obaviti posao kako treba”, rekao je tada naš sugovornik.


Anja Bagarić je pravnica i odvjetnica koja je glavna savjetnica ministra Ćorića još od njegova prvog ulaska u Vladu 2017. godine pa je tako bila njegova savjetnica u trima ministarstvima. Počela je kao glavna savjetnica ministra rada, zatim se s Ćorićem premjestila u Ministarstvo energetike, a onda u Ministarstvo gospodarstva. Naš je sugovornik opisuje kao vrlo utjecajnu savjetnicu koja je bila „ministrica u sjeni”.

Koliko je Anja Bagarić bitna ministru možda najbolje pokazuje broj raznih nadzornih i upravnih odbora u koje je imenovana.
Anja Bagarić zamjenica je predsjednika Nadzornog odbora Janafa te članica Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Zanimljivo je da je tamo predsjednik Upravnog odbora upravo Mario Šiljeg koji je vodio razgovore s kandidatima za ravnatelja Ravnateljstva robnih zaliha.


Predsjednica je Upravnog vijeća Energetskog instituta Hrvoje Požara i Nacionalnog parka Paklenica, članica Upravnog vijeća Agencije EKO Kaštelanski zaljev, Upravnog vijeća Centra za socijalnu skrb Ploče i Fonda za zaštitu okoliša. Imenovana je i predsjednicom Instituta za vodu u osnivanju.

Foto: Hina