Izložba uglednog hrvatskog slikara Ivice Šiška u Zaprešiću: „Hodočašće – 40 godina kontinuiteta“

Izložba uglednog hrvatskog slikara Ivice Šiška u Zaprešiću: „Hodočašće – 40 godina kontinuiteta“

Izložba „Hodočašće – 40 godina kontinuiteta“ donosi 40-ak novijih radova srednjeg i većeg formata uglednog akademskog slikara, grafičara i dugogodišnjeg profesora na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti Ivice Šiška. Otvorenje izložbe bit će 23. studenog u 19:00 u Muzeju Matije Skurjenija u Zaprešiću čime Muzej nastavlja svoj odlično prihvaćeni izlagački ciklus predstavljanja najznačajnijih hrvatskih umjetnika (prvenstveno slikara), koji svojim recentnim radovima svjedoče veliku kreativnu inventivnost i višeslojno istraživanje.

Ugledni akademski slikar Ivica Šiško rođen je 24. siječnja 1946. godine u Livnu.

Ivica Šiško završio je Školu primijenjene umjetnosti 1965. godine u Sarajevu, a 1974. diplomirao na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu u klasi Frane Baće. Jedan je od protagonista postmodernističkoga slikarstva 80-tih godina u Hrvatskoj. Samostalno je izlagao u Hrvatskoj i inozemstvu, a svojim radovima na ovoj izložbi zaključuje vrhunski likovni program Muzeja za 2023. godinu.

Slikar je ovu izložbu neizlaganih slika posvetio sjećanju na preminulog prijatelja, povjesničara umjetnosti, muzealca, pjesnika i istaknutog društveno-kulturnog djelatnika Vladimira Malekovića čime se obilježava dvadeseta godišnjica njegove smrti.

„Floralni i zoomorfni motivi, secirani fragmenti i tjelesne cjeline, stroga plošnost i rastvaranje perspektivnih dubina – neke su od bitnih, specifičnih Šiškovih odlika koje su u kompozicijskim odnosima (kroz strukturiranje opozicija i superpozicija, primjenom permutativnosti i metamorfičnosti) postale njegovi postojani znakovi… Snažan, odrješiti crtež, plohe koje trepere sitnim partikulama u apstraktnom beskraju, naslućivanje od dinamike potisnutog reda u kaotičnoj bujnosti oblika – sve su to osobiti naglasci kojima se Ivica Šiško izdvojio u okviru naše likovne umjetnosti… Promatrana retrospektivno, višedesetljetna karijera Ivice Šiška – tijekom koje je izgradio, ne samo jedinstvenu morfologiju te stoga i prepoznatljiv osobni stil, nego i uspješnu recepciju u krugovima stručnjaka kao i šire publike – pokazuje nam se kao apartno specifična, ali ujedno i reprezentativno karakteristična za sredinu kojoj pripada; dakle, kao povijest kreativnog pojedinca koja je odredila i njegovu vlastitu poziciju u sklopu suvremene hrvatske likovne sceneˮ, dio je teksta predgovora kataloga izložbe autora Nikole Albanežea, nekadašnjeg upravitelja Strossmayerove galerije starih majstora u Zagrebu.

Za vrijeme trajanja izložbe održat će se i promocija nove reprezentativne monografije Ivice Šiška, autora Nikole Albanežea.

Izložba je financirana zajedničkim sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Zagrebačke županije i Grada Zaprešića, a moći će se pogledati do 31. prosinca 2023. godine.

Foto: Wikipedia