Ja sam Erceg, Zoran Erceg: Po zanimanju sam profesionalni provokator

Ja sam Erceg, Zoran Erceg: Po zanimanju sam profesionalni provokator

Kontroverzni splitski snimatelj i prema mnogim relevantnim izvorima, samozvani hrvatski branitelj Zoran Erceg, u ponedjeljak je na svečanosti otkrivanja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu priveden zbog remećenja javnog reda i mira. Erceg je na skupu, kojem je nazočila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, u trenutku otkrivanja spomenika uzviknuo “Tuđman je zločinac”. Erceg je kasnije rekao da je nakon svojeg istupa fizički napadnut, a žalio se i na brutalnost policije koja ga je privela. Policija još traga i za napadačem koji je, navodno, udario Ercega.

Zorana Ercega hrvatska javnost poznaje upravo po incidentnim situacijama i provokacijama. Prije posljednjeg incidenta medijsku pozornost privlačio je tijekom prosvjeda hrvatskih branitelja otvorivši na Facebooku grupu “Dosta je! Stop agresiji šatordžija iz Savske”, koja poziva na podršku braniteljima koji se ne slažu sa skupinom branitelja koji već više od 100 dana prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja.

U Hrvatskoj je zajamčena sloboda govora i svi trebamo braniti pravo svakog građanina  da kaže ono što misli, ali i za to postoji procedura i demokratski standardi.  Ercegu nije bio cilj  da  iskaže neslaganje s  postavljanjem spomenika, što je njegovo legitimno pravo, nego je želio pod svaku cijenu izazvati incident. Erceg teško može okupiti ljude oko sebe. Nitko ga ne shvaća ozbiljno jer ima mutnu biografiju. Na njegove tvrdnje da je hrvatski branitelj i ratni invalid reagirali su brojni časnici i branitelji HV-a tvrdeći da se ne sjećaju Zorana Ercega.

Erceg je svojedobno napao braniteljske udruge koje su se suprotstavile tome da se jedna ulica u Splitu nazove “Prvog partizanskog odreda”, a za rata je bio, nakon ranjavanja, dopredsjednik separatističke Dalmatinske akcije. Uz njegovo ime veže se i humanitarna afera prema kojoj nije izvršio potpunu primopredaju sakupljenih donacija. Udruga branitelja Dubrovnika demantirala je 2015. godine, tijekom njegovog “protuprosvjeda” u Savskoj, njegove tvrdnje da je bio pripadnik Odreda naoružanih brodova.

“Nitko ga se ne sjeća kao člana te postrojbe, nema ga u popisu branitelja grada, a optužuju ga i za otuđenje video zapisa obrane Dubrovnika”, reagirala je udruga priopćenjem koje potpisuje  profesor Marko Mujan, predsjednik Izvršnog odbora Udruge branitelja Dubrovnika. Udruga je također pozvala institucije pravne države da preispitaju “ranjavanje” i ratni put “navodnog branitelja Zorana Ercega”.U priopćenju Udruge branitelja Dubrovnik istilču da je “Zoran Erceg javno, pred televizijskim kamerama, lagao hrvatsku javnost, pa postoji vjerojatnost da je uporište za svoje laži imao u možebitnoj lažiranoj dokumentaciji o pripadnosti različitim postrojbama”..

Za Ercega je svakako najsporniji dio biografije onaj iz Domovinskog rata. Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić optužio ga je da je bio snimatelj ratnog zločinca Ratka Mladića. Postoji još i anegdota premo kojoj je general Janko Bobetko, ugledavši Ercega, rekao: “Maknite mi tog KOS-ovca”. Kada čovjek s takvom biografijom odlazi na skupove hrvatskih branitelja i uzvikuje uvrede na njihov račun, može se raditi samo o dvije stvari: mazohističkom ekshibicionizmu ili profesionalnom provokatoru.