Jadranka Kosor o sukobu Plenkovića i Milanovića: Oni se malo mrze

Jadranka Kosor o sukobu Plenkovića i Milanovića: Oni se malo mrze

Jadranka Kosor rekla je u Novom danu da je Milanović mandat počeo na način da se u jednom trenutku činilo kako želi umanjiti svoju poziciju s obzirom na to da je ponavljao kako je Vladi najteže.

Za prepirke Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića, Kosor kaže da su pravi primjer osobnog podbadanja. “U povijesti Republike Hrvatske, otkako je uveden sustav parlamentarne demokracije imali smo više-manje nategnute odnose između predsjednika i premijera. Međutim, ovakvu vrstu netrpeljivosti, katkad i neke osobne male mržnje nikada dosad nismo vidjeli”, rekla je biša predsjednica Vlade.

Objašnjava da je Milanović mandat počeo na način da se u jednom trenutku činilo kako želi umanjiti svoju poziciju s obzirom na to da je ponavljao kako je Vladi najteže. “Rekla sam tada da bi ga Plenković na otvorenu ranu mogao priviti koliko je ljekovit”, dodala je.

Sukob je počeo kada je otvorio pitanje nezakonitosti rada Stožera i pitanje parlamenta u toj situaciji, govori potom Kosor.

“Milanović dosad nije kritizirao Vladu, ličilo je kao da pruža ruku, a Plenković se nećka hoće li je prihvatiti ili ne. Milanovića kao da zabavlja to poigravanje riječima, izjavama, ali na kraju dana sve to zajedno nije dobro”, kaže.

Spomenula je i odlazak u Knin. “Uvijek se nastojalo da bude dostojanstven… Milanović ima neki otpor prema Kninu jer je tamo doživio neugodne situacije…

Pitanje svih pitanja sada je hoće li potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević u Knin. U Knin moraju ići svi članovi Vlade, očekujem i Čačića i Štromara i Hrebaka, ako mu samoizolacija dozvoli, a i Milorada Pupovca. Sigurna sam da su se Pupovac i Plenković sve dogovorili i da se zna ide li Milošević u Knin.

Ako i ode to neće biti nikakav povijesni iskorak, to je samo gesta”, rekla je Kosor.

Kaže da istaknuti ljudi u SDSS-u moraju prihvatiti odluke Međunarodnog suda u Haagu. “Treba otvoriti pitanje i činjenice da je i srprsko vodstvo u SAO Krajini činilo što je činilo. Svi se trebamo suočiti s prošlošću. Hrvatski političari svih boja moraju priznati da se dogodio zločin u Guborima, a ‘Oluja’ je bila čista vojno-redarstvena akcija, da nije bila etničko čišćenje.”

Na Miloševića nikad nije gledala kao na Srbina u Vladi, nego kao na intelektualca. Isto je, dodaje, uvijek gledala i na Pupovca.

Foto: Daniel Kasap/Hina

Facebook Comments