Tvrtko Jakovina o prvom hrvatskom predsjedniku: Svi se skrivaju iza Tuđmana kao mita

Tvrtko Jakovina o prvom hrvatskom predsjedniku: Svi se skrivaju iza Tuđmana kao mita

Povjesničar Tvrtko Jakovina s Filozofskog fakulteta u Zagrebu osvrnuo se u Newsroomu na današnju izjavu Vladimira Šeksa, koji je, povodom obilježavanja 21. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika, rekao da je stvaranje suverene i neovisne države povijesna zasluga Franje Tuđmana, a sada joj predstoji oživotvoriti je kao socijalnu i pravednu, državu građanskih prava i sloboda.

“Da imam životni vijek od 200 godina možda bih se i usuglasio s tim, ali mi ne živimo 200 godina, a mnogi ne žive ni 100 godina. Kada vidimo koliko traju europske države, 30 godina je dugo razdoblje i mnoge stvari su se već trebale dogoditi, a mnoge se ni nisu trebale dogoditi.

Naravno da je Tuđman, koji je bio na čelu države i izabran na demokratskim izborima, imao središnju ulogu, to nitko ne spori. Međutim, ostaje i sve drugo što je ta vlast značila – jer cilj postojanje hrvatske države nije samo postizanje suverenosti… Država bi već sada morala već sada pokazivati da je socijalna, trebali bismo znati što činimo s tim da smo u EU-u i NATO-u, koji su nam ciljevi, kakvo je naše obrazovanje…”, rekao je Jakovina.

Na konstataciju da političari, pa i oni s ljevice, sve manje kritiziraju Franju Tuđmana, odgovorio je:

“Svi se skrivaju iza Tuđmana kao mita jer tako neke stvari lakše obranite. Antifašizam je puno lakše obraniti ako u usta stavite Franju Tuđmana jer je on to bio.”

Foto: Edvard Šušak/Hina