Jandroković ustraje na nelogičnom terminu izbora: Plaši građane koronom, a sve pokušava opravdati “epidemiološkim prilikama”

Jandroković ustraje na nelogičnom terminu izbora:  Plaši građane koronom, a  sve pokušava opravdati “epidemiološkim prilikama”

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković ponovno zagovara da se izbori održe na ljeto.

“Nažalost, Hrvatska dijeli sudbinu svijeta, pad diljem svijeta je takav da nije dugo viđen… Moramo se s time nositi, Vlada je dosad jako dobro reagirala, nadamo se da će tako biti i ubuduće”.

“Odluku o datumu izbora još nismo donijeli, to će ovisiti o epidemiološkoj situaciji. Budu li brojke dobre, moguće je da će se stvoriti uvjeti da se održe početkom ljeta… Izbori će biti kad ćemo imati povoljnu epidemiološku situaciju, u ovom trenutku čini se da bi to moglo biti početkom ljeta, vjerojatno srpanj, ako se brojke promijene to je pod pitanje…

Da je situacija čista, sasvim sigurno ne bismo kalkulirali s datumom. No tko sad može reći da će za koji tjedan brojke i dalje biti ovako povoljne. Sigurnije je početkom ljeta, nego se izložiti riziku jeseni i mogućnosti novog vala virusa i opasnosti da izbora ne bude u roku”.

“Ono što kao odgovorni poltičari želimo izbjeći jest mogućnost da nemamo uvjeta za izbore. Mi ne znamo kakva će biti epidemiološka siutacija u rujnu. Želi mda izbori budu u trenutku kada je epidemiološka situacija takva da se izbori mogu sigurno održati. Sada kada brojke pokazuju da smo u silaznoj putanji, a i nismo sigurni da će se održati drugi val, jer ako on krene, sasvim je sigurno da se izbori ne mogu održati prije ustavnog roka, a to je 12. mjesec. Možete li zamisliti situaciju da Vlada mora donijeti vrlo teške odluke, a nema snagu demokratskog legitimiteta?”, kazao je Jandroković za N1.

“Ja samo kažem – izbori će biti tada kada ćemo imati povoljnu epidemiološku situaciju, a u ovom trenu se čini d bi to moglo biti početkom ljeta. Teško mi je trpjeti kritike od strane oporbe koja sada govori da HDZ želi lovi u mutnom. Kada smo zasjedali u INA-inoj zgradi, oporba je optuživala HDZ da želi izbjeći izbore. Sigurnije je ići na izbore početkom ljeta, nego se izložiti riziku”, dodao je.

Otprilike dva mjeseca prije izbora treba raspustiti Sabor, rekao je Jandroković.

Foto: Tomislav Pavlek/Hina

Facebook Comments