Jandroković uvjeren: Bleiburšku tragediju bolje je obilježavati u Hrvatskoj

Jandroković uvjeren: Bleiburšku tragediju bolje je obilježavati u Hrvatskoj

Komemoracija za žrtve Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda održala se u subotu kod Središnjeg križa na zagrebačkom Mirogoju na kojem su državna izaslanstva položila vijence. Nakon polaganja izjavu je dao i predsjednik Hrvatskog sabora koji je i pokrovitelj događaja, u kojoj je napomenuo da je “ovdje riječ o hrvatskoj povijesti, tragediji hrvatskog naroda”.

U izjavi novinarima predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković naglasio je su važnost obilježavanja zbog budućih generacija.

Jandroković je naglasio da se danas prisjećamo tragičnog događaja iz hrvatske povijesti – zločina koji je počinjen iz odmazde, iz osvete i zločina o kojem se 45 godina šutjelo. “Šutjeli su oni koji su ga naredili i oni koji su ga izvršili, jer su znali o kakvim se zvjerstvima radilo i znali su da je to bilo protivno i međunarodnom pravu i svim konvencijama. Ali šutjeli su i oni koji su izgubili svoje bližnje, oni koji su preživjeli Križni put, iz straha od nove odmazde komunističkog sustava”, rekao je, javlja N1.

Dodao je da je blajburška tragedija ustvari pokazala “karakter komunističke Jugoslavije, koja je bila totalitarna nedemokratska država, koja je imala i elemente zločinačke države”.

“Ovaj slučaj Bleiburga i Križnog puta to potvrđuje, a bilo je i kasnije u tih 45 godina, još događaja koji su ukazivali na zločinački karakter te države”, rekao je.

Stoga danas, kad smo snažna demokratska država, naglasio je, moramo istinito gledati na našu povijesti i “osuditi sve totalitarne sustave koji su bili na ovom području, osuditi zločine i zločince te iskazati poštovanje prema žrtvi”.

Buduće generacije, rekao je Jandroković, moraju znati da sloboda, demokracija, mir ne dolaze sami od sebe, da uvijek ima spremnih na zločin, na oduzimanje slobode i mira drugim ljudima i zato je nužno jačati institucije, a posebno svijest kod mlađih naraštaja da se za slobodu i mir valja uvijek boriti.

Smatra da je bleiburšku tragediju bolje obilježavati u Hrvatskoj jer je riječ o događaju iz hrvatske povijesti te ne smatra porazom hrvatske vanjske politike to što se ona više ne obilježava u Austriji. “Radi se o odabiru. Ono što se dogodilo treba obilježiti i na Blajburškom polju, misa je održana, veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji položio je vijenac u ime Vlade i u ime Sabora. Ponavljam, ovdje se radi o našim sunarodnjacima, ovo je dio hrvatske povijesti, ovo je tragedija hrvatskog naroda i trebamo to obilježavati ovdje”, rekao je Jandroković.