Jandroković uzvraća udarac: Milanovića ne gledam kao predsjednika, on je za mene klaun

Jandroković uzvraća udarac: Milanovića ne gledam kao predsjednika, on je za mene klaun

Nakon sukobljenih stavova predsjednika Vlade i države, aktualne nesuglasice za RTL Danas komentira predsjednik Sabora Gordan Jandroković

Dana je točno 4 godine otkad se postali predsjednik Sabora prvi put. Kad govorimo o sadašnjoj situaciji,  najaktualnije pitanje je pitanje odabira čelne osobe Vrhovnog suda. Znamo da je procedura završila i pitanje je dana kada je doći prijedlog predsjednika Republike. Kada ćete tu točku staviti na dnevni red i kada će se o tome raspravljati? 

To ovisi samo jednim djelom o meni, ovisi o cijeloj proceduri. DSV je zaprimio kandidature. Koliko sam informiran, vjerojatno će ih sutra uputiti uredu predsjednika Republike, oni će nakon toga poslati to na mišljenje odboru za pravosuđe hrvatskog Sabora i Općoj sjednici Vrhovnog suda. Kada oni daju mišljenje, vraćaju to u
ured predsjednika i onda predsjednik Republike predlaže Saboru svoga kandidata.

Jasno je da ta mišljenja nisu obvezujuća. Predsjednik je potvrdio da će predložiti Zlatu Đurđević. Je li vaš stav isto nepromijenjen?

Ja ću sačekati da dođe prijedlog, možda će netko imati tako dobar program i uvjeriti predsjednika da je možda bolji kandidat. Ne bih prejudicirao, ali što se tiče gospođe Đurđević, tu smo potpuno jasni. Ona neće dobiti  potporu vladajuće većine.

Zbog čega? Ispoštovala je javni poziv. Procedura je poštovana, za razliku od prvog puta. 

Sudjelovala je u nezakonitoj proceduri koju je pokušao nametnuti predsjednik Republike i to ju diskvalificira. 

Je li ona kolateralna žrtva? 

To morate pitati nju. Smatram da nije trebala sudjelovati u onome što je Milanović pokrenuo, mogla je sačekati novi javni  poziv. Tada bi sve bilo drugačije, ali ovako nije i Milanović joj je napravio medvjeđu uslugu.

Je li Vam sporno išta vezano uz njen rad? Ili ne pristajete samo zato što je bila dio Milanovićeve procedure. Mi ne znamo je li ona njemu rekla želi li sudjelovati. 

Ne bih više o tome govorio. Sve sam o tome rekao. S obzirom da je sudjelovala u nezakonitoj proceduri, meni je to  dovoljan razlog. Ne samo moj razlog, nego razlog većine saborskih zastupnika. To će pokazati vrijeme, a njezinom radu možemo drugi put.

Je li moguće da rasprava bude između dva kruga lokalnih izbora?

Moguće je. Vidjet ću kad će doći prijedlog. Pa ćemo odlučiti hoće li biti između dva kruga ili poslije lokalnih izbora. 

Konstantna su prepucavanja Pantovčaka i Banskih dvora. Vi ste se zadnjih mjesec dana iz toga izmaknuli. No kada govorimo o Okučanima, je li Vam žao što cijeli državni vrh nije zajednički obilježio Bljesak?

Ja nastojim ignorirati te neprimjerene izjave i ponašanje predsjednika kojeg ja više ni ne gledam kao predsjednika nego kao nekog klauna, koji iz dana u dan zabavlja hrvatsku javnost. Njegove izjave su za mene neprimjerene i fakat me nije briga šta on o meni misli, govori. Opće me to ne zanima. Nemojte me više ništa o njemu pitati, jer ne želim ništa više o njemu reći.

Vi ste predsjednik Sabora, on predsjednik Republike. To se neće promijeniti. 

Neka se ponaša pristojno, pa onda možemo razgovarati. 

Kako država na takav način može funkcionirati? 

Nije do mene. Ja sam mjesec dana pokušao ne govoriti ništa i ne odgovarati, on je u tih mjesec dana govorio ružno, ne samo  o meni nego i o drugim kolegicama i kolegama, o novinarima, o znanstvenicima, o političarima i o sucima. On nek se tako razgovara s kim hoće, s nama neće. 

Foto: Hina