Jandroković vrlo oprezno govori o Brkiću: Plenković očito nema snage za obračun sa svojim zamjenikom

Jandroković vrlo oprezno govori o Brkiću: Plenković očito nema snage za obračun sa svojim zamjenikom

Glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Sabora, Gordan Jandroković, komentirao je izborni rezultat, kao i činjenicu da je Andrej Plenković imenovan glavnim pregovaračem EPP-a za funkcije u europskim institucijama.

“To je jedno priznanje i predsjedniku Vlade i HDZ-u, pa mogu reći i Hrvatskoj, da naš premijer kao predstavnik EPP-a pregovara o budućim pozicijama u europskim institucijama”, rekao je Jandroković.Upitan hoće li zbog toga angažmana imati dovoljno vremena za Vladu i HDZ, Jandroković je rekao da je to Plenkovićev primarni posao te da će “naravno za to biti vremena”.

Jandrokovića su novinari pitali tko će Plenkovića zamijeniti u HDZ-u, ukoliko bude ostao u Bruxellesu. “To je daleka budućnost. Andrej Plenković je predsjednik HDZ-a i predsjednik Vlade i tako će biti”, rekao je Jandroković.

Komentirao je i rezultat na izborima za Europski parlament.

“Mi smo željeli pet mandata, dobili smo četiri, međutim, ostvarili smo najbolji rezultat od svih stranaka. Mi jesmo pobjednici ovih izbora i imamo jednak broj mandata kao što smo imali u prošlom sazivu Europskog parlamenta. Mi smo išli s listom koju je predvodio mladi čovjek, donijeli smo nešto novo, poslali smo određenu političku poruku, nismo išli u koaliciji”, rekao je Jandroković.

Spomenuo je i koaliciju u kojoj je HDZ išao na europske izbore 2014. godine, kad su na listi bile i Marijana Petir i Ruža Tomašić, koja je na ovim izborima osvojila najveći broj preferencijalnih glasova. “Glasovi koji su bili za Tomašić i Petir i dalje su ostali s njima, a HDZ je dobio nešto više glasova nego 2014. godine. Treba realno sagledati što se dogodilo, provest ćemo dodatnu analizu unutar same stranke i vidjeti koja su to mjesta gdje smo imali posebni podbačaj i razgovarat ćemo zašto se to dogodilo. Ne radi se o nikakvom gubitku izbora, mi smo i treći put pobijedili”, rekao je Jandroković, dodavši da je ista ekipa vodila i ove izbore, kao i parlamentarne 2016. i lokalne 2017. godine.

“Nezadovoljstvo nije te razine koji bi doveli u pitanje cjelokupnost politike HDZ-a”, dodao je.

Upitan o eventualnim sankcijama za Milijana Brkića, zbog nedovoljnog angažmana u kampanji, Jandroković je rekao da će se to analizirati. “Ne bih volio nikome unaprijed prosuđivati, treba stati na loptu i vidjeti koji su razlozi za podbačaj, nećemo stvari lomiti preko koljena”, rekao je Jandroković, dodavši da je Plenković, kad je rekao da Brkića “nije vidio u ovoj kampanji i da nije pridonio ništa”, rekao samo činjenicu, ništa više od toga.

Što se tiče detalja koji su procurili sa sastanka Predsjedništva HDZ-a, Jandroković je rekao da je interesantno da se to dogodi svaki put, ali da se nikad ne pojavljuju potpune informacije. “Uvijek se pojavljuju infomacije koje idu suprotno onome što je politika i interes HDZ-a. Oni koji ih daju rade namjerno štetu HDZ-u”, rekao je Jandroković.

Upitan o kome se radi, Jandroković je rekao: “To ćemo govoriti kad za to dođe vrijeme. Neću nikoga imenovati, ali kad dođe vrijeme, govorit ću o tome.”

Foto: Damir Senčar/Hina