Javila se majka izbačene kadetkinje koja je plesala užičko kolo: Vodi se hajka protiv mog djeteta

Javila se majka izbačene kadetkinje koja je plesala užičko kolo: Vodi se hajka protiv mog djeteta

Kadetkinja je izbačena s Policijske akademije jer je objavila snimku svojih kolega kako plešu užičko kolo. Njena majka za Direkt kaže da je kćer jako željela u policijsku akademiju i pripremala se više od godinu dana.

“Kada se desio taj nesretni slučaj, malo je rečeno da smo obje bile šokirane. Zapravo, ja ne mogu ni zamisliti kako se moje dijete u tom trenutku osjećalo. Jer ja do nekih pola noći u petak, nisam imala pojma što se dogodilo. Ali pošto mi se nije javljala na telefon, a ja radim u Austriji, zvala sam je i u suzama mi je ispričala cijeli slijedi događaja i tada sam odlučila stati uz svoje dijete”, rekla je za RTL Direkt Marina Kaselj, majka izbačene kadetkinje.

Pita se i kako je uopće moguće da se u pandemijskim uvjetima takva fešta mogla održati u krugu akademije?

“Smatram da je ta kazna prerigorozna, preteška. S tim se pomiriti neću, dok se ne sazna prava istina i dok se ne zadovolji pravda. Pokrenula sam i peticiju, javnost je podijeljena i želim da se ta nepravda ispravi. Vrši se velika hajka, imamo problema i ja ne želim da moje dijete bude obilježeno kao netko tko nije dostojan te uniforme i kao netko tko je namjerno napravio te stvari”, jasno će Marina Kaselj, majka izbačene kadetkinje.

Pokrenule su stoga žalbeni postupak, a da je kazna prestroga smatraju i sindikati – iako je iz njihovih stavova o užičkom kolu jasno kako diše policija po pitanju ovog srpskog narodnog plesa.

“Da li bi bila ista takva kazna da se primjerice plesao linđo? Pa ne, mislim da ne. 
Znači sporno je to užičko kolo? Da, užičko kolo. Jasno da se mi ne slažemo s takvom muzikom”, kaže Tomislav Teri, predsjednik Općeg sindikata MUP-a.

“Mislim da se jedno s drugim uopće ne može uspoređivati. Zašto? Iz vrlo jednostavnog razloga, jer linđo je hrvatsko kolo…”, dodaje Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske.

I dok je u slučaju 19-godišnje kadetkinje MUP ekspresno reagirao, dvojica policajaca koji su premlatili slijepog čovjeka i slomili mu nogu, nakon što su ga zamijenili za krivu osobu – još nisu sankcionirani. Pokrenut je disciplinski postupak, unutarnja kontrola utvrđuje što se dogodilo. 

“Jesu li se policajci previše opustili? Nisu se policajci opustili previše, iz vrlo jednostavnog razloga jer se nema što previše opustiti jer ih nema dovoljno. Jednostavno, to malo što ih ima, oni su na meti na kojoj jesi. Znači, gleda se svaka njihova pogreška”, poručuje Jagić.

Na slici: Majka izbačene kadetkinje