Javio se zaraženi doktor iz Petrove: Detaljno opisao kako je dobio koronu

Javio se zaraženi doktor iz Petrove: Detaljno opisao kako je dobio koronu

Kod jednog liječnika u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj utvrđena je prošle noći zaraza koronavirusom zbog čega je provedena dezinfekcija u rodilištu, koje je sada ponovno spremno za porode, kazao je za RTL predstojnik Klinike Slavko Orešković.

“Kolega se testirao nakon što je saznao da je jedan član njegove obitelji pozitivan i nalaz kod njega je bio pozitivan. Uredno nas je obavijestio i mi smo kontaktirali njegove kontakte. Danas smo proveli epidemiološki izvid i on je u izolaciji s obzirom na to da je pozitivan. Epidemiolozi su preporučili za još 15 djelatnika da budu u samoizolaciji. Trenutno nitko od njih 16 nema simptome koji bi upućivali na ozbiljnost bolesti”, istaknuo je Slavko Orešković za RTL.

“S obzirom na to da smo jutros imali praznu rađaonicu, proveli smo dezinfekciju i provjetravanje svih tih prostora radi drugih trudnica koje će doći, a s kolegama u bolnici Merkur smo dogovorili da ako dođe rodilja u Petrovu, da je odmah uputimo u Merkur. I tijekom dopodneva takve su rodilje bile dvije i rađaonica je nakon nekoliko sati potpuno spremna i radi normalno za prihvat svih rodilja koje će doći roditi”, kazao je Orešković.

Doktor Trpimir Goluža

“Dvije trudnice – jedna za indukciju porođaja, a druga sa slabim trudovima, su prebačene u Merkur i nije bilo problema s transportom, one ostaju u Merkuru, tako smo dogovorili. I mi njima znamo tako pomoći ako se pokaže da ne mogu roditi kod njih u Merkuru, to je komunikacija i kolegijalnost koja mora postojati i postoji između nas”, zaključio je Orešković.

“Za razliku od Trumpa, mjeru izolacije ću u potpunosti poštivati”

Predstojnik Klinike nije rekao o kome je riječ, ali da je on taj koronavirusom zaraženi liječnik u Petrovoj, otkrio je na Facebooku Trpimir Goluža, bivši predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Kako je objasnio, odlučio se na to “potaknut brojnim upitima, izrazima zabrinutosti, podrške i spremnosti za pomoć”, kazavši da se možda zarazio tijekom poroda jedne pacijentice za koju je molekularno dokazano da je covid pozitivna.

“Iako smo poštovali sve principe i u cijelosti proveli proceduru korištenja zaštitne odjeće i opreme te postupanja tijekom rizičnog kontakta sa zaraženom osobom, postoji mogućnost da sam tom prilikom i zaražen. No, to je rizik kojega smo svjesni i kojeg prihvaćamo kad se odlučimo biti na pomoći ugroženim ljudima. Određena mi je mjera izolacije u narednih 10 dana. Za razliku od predsjednika Trumpa, mjeru ću u potpunosti poštivati. Hvala svima na brizi i dobrim željama”, poručio je Goluža.

Facebook Comments