Je li moguće: Radnici Čistoće dobili naredbu ometati prosvjed protiv Bandića

Je li moguće: Radnici Čistoće dobili naredbu ometati prosvjed protiv Bandića

Udruge koje su 1. veljače na Trgu bana Jelačića organizirale prosvjed protiv zagrebačkog gradonačelnik Milana Bandića, u petak su poručile kako imaju informaciju da su radnici Čistoće dobili naredbu ometati normalno odvijanje prosvjeda.

“Prošle subote, 1. veljače na Trgu bana Jelačića, tijekom najvećeg prosvjeda protiv Milana Bandića, na kojem se okupilo preko 20.000 ljudi, radnici Čistoće prali su površinu Trga i time ometali normalno odvijanje prosvjeda”, priopćile su udruge koje su organizirale taj prosvjed – Zelena akcija, Pravo na grad i Siget.

Tvrde i da su u posjedu dopisa iz kojeg je jasno kako su radnici dobili naredbu da ometaju prosvjed, a koju su izdali odgovorni iz Zagrebačkog holdinga na štetu svojih radnika. Zbog zaštite identiteta izvora, udruge nisu objavile cijeli dopis.

Kažu da je jedan od sindikata u zagrebačkoj Čistoći jučer poslao dopis predsjednici Uprave Zagrebačkog holdinga u kojem traži informaciju o odgovornim osobama koje su naredile čišćenje Trga bana Jelačića za vrijeme trajanja odobrenog i legalnog javnog okupljanja građana 1. veljače.

U dopisu se ističe kako su vozila Čistoće za strojno čišćenje i pranje grada stajala kod HNB-a već od 14,30 sati, a tek sat i pol kasnije, upravo kada je prosvjed počeo, upućena su “prema Trgu bana Jelačića i započela sa čišćenjem i pranjem Trga”.

Sindikat također naglašava “da je policija privremeno obustavila tramvajski promet kako bi osigurala neometano odvijanje skupa, a naši su radnici skup ometali čišćenjem Trga”.

U nastavku navode i kako “nikad Čistoća nije prekidala i ometala javne skupove, već je po završetku istih uvijek uslijedilo čišćenje površine na kojoj se skup odvijao pa ovakav postupak smatramo izrazito neprimjerenim i štetnim po ugled Čistoće”.

Udruge koje su organizirale prosvjed smatraju kako su ovakvi “besramni, bahati i agresivni potezi Bandića i njegove klike dokaz očaja i straha za vlastite pozicije”.

Isto tako, kažu kako je potpuno neprihvatljivo da su “radnici Čistoće primorani sudjelovati u hirovima gradonačelnika koji ovim putem krši njihova radnička prava”.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina