Je li ovo priprema terena za ukidanje covid-potvrda: Evo što je izjavio Capakov bliski suradnik

Je li ovo priprema terena za ukidanje covid-potvrda: Evo što je izjavio Capakov bliski suradnik

Epidemiolog Kaić bio je gost Nove TV i osvrnuo se na aktualnu epidemiološku situaciju, COVID potvrde, omikron i cijepljenje.

– Činjenica je da COVID potvrde imaju sve manje smisla pojavom omikrona – rekao je Kaić.

– Uskoro će, vjerojatno, biti još promjena vezano uz korištenje COVID potvrda. Bit će dosta promjena – dodao je.

Kaić je komentirao i česte promjene po pitanju mjera u borbi protiv korone.

– Tko hoće promjene protumačiti kao razlog za nedostatak povjerenja ili kao neke teorije zavjere – može, naravno. Činjenica je da se stvari mijenjaju jer se mijenja situacija. Iz tjedna u tjedan – objasnio je.

Komentirao je i nisku procijepljenost u Hrvatskoj.

– Još uvijek imamo veliki broj starijih osoba koje se nisu cijepile. Omikron rjeđe izaziva teške oblike bolesti, al uz tako široku cirkulaciju imamo veliki broj hospitaliziranih i umrlih – naveo je.

Postavljaju se mnoga pitanja i po pitanju Booster doze, prenose 24sata.

– Ako ne vjeruju što struka govori, neka si malo pročitaju znanstvene članke – rekao je Kaić.

Najavljuju se i promjene mjera po pitanju putovanja.

– Donijeli su nove kriterije za kartu, semafor po kojoj označavaju zemlje po riziku za putnike, recimo. Nažalost, gledat će se još i cjepni obuhvat zemlje, koliki postotak stanovništva je cijepljen u regiji neke zemlje – komentirao je.

– Ako Zagreb i Dalmacija imaju isti broj novooboljelih na 100.000 i to bude istim tempom padalo – Zagreb će prije izaći iz crvenog nego li Split. To je totalno pogrešno od Europske komisije i totalno neutemeljeno – objasnio je.

– Ako putnici idu na ljetovanje – svejedno je jesu li na tom mjestu ljudi cijepljeni ovoliko ili onoliko. Bitno je kolika je incidencija bolesti. Jako sam nezadovoljan time, pisali smo Europskoj komisiji da to ne bi trebalo uzeti u obzir – dodao je.