Je li se Milijan Brkić potiho osvetio Andreju Plenkoviću?

Je li se Milijan Brkić potiho osvetio Andreju Plenkoviću?

Ministar gospodarstva i potpredsjednik HDZ-a Darko Horvat izjavio je u ponedjeljak da nema osobnih saznanja da je netko iz vrha HDZ-a poticao neke stranačke organizacije da glasuju za neku drugu, “desniju opciju od HDZ-a”.

Pojavila su se, naime, nagađanja da je dio vrha stranke sklon Milijanu Brkiću dao naputak onima koji ih podupiru da glasaju za Ružu Tomašić kako bi predsjednika stranke Andreja Plenkovića naučili poniznosti.Činjenica je da je Brkić na svim dosadašnjim izborima   bio glavni operativac  HDZ-a koji je mogao animirati  stranačke simpatizera da iziđu na izbore i glasuju za stranku. S obzirom na to da je Plenković planirao obračun s njim nakon  izbora za Europski parlament, Brkić je imao  snažan motiv da “usmjerava” glasove prema  Ruži Tomašić. No, za sada nema  dokaza da je to i uradio.

Desne političke opcije koje je Plenković udaljio od HDZ-a  prošle su iznimno dobro na ovim izborima. Hrvatski suverenisti,  Neovisni za Hrvatsku i  Marijana Petir osvojili su zajedno čak  17  posto glasova.

Foto: Damir Senčar/Hina