Je li se Plenković naljutio na Fuchsa: Evo kako ga je presjekao

Je li se Plenković naljutio na Fuchsa: Evo kako ga je presjekao

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je prije sjednice Vlade da će dokument o početku nastave u novoj školskoj godini biti poznat u ponedjeljak, 24. kolovoza, tada će biti i objavljen i u njemu će biti svi podaci i varijante o početku nastave.

U tom dokumentu bit će navedeno na koji se način škole trebaju pripremiti za početak školske godine, definirati ulazak i izlazak djece iz škole, kretanje unutar zajedničkih prostorija i niz drugih mjera u cilju osiguravanja sigurnog odvijanja nastave, javlja Dnevnik.

Kako je već ranije najavio ministar Fuchs, nova školska godina 2020./2021. počet će 7. rujna, a polazišna je točka da će početi u učionicama.

Otkrio je da je jedna varijanta koju razmatraju mješovita nastava u kojoj bi učenici jedan tjedan išli u školu, a drugi tjedan pratili nastavu online. ”Sve ćete vidjeti u ponedjeljak”, rekao je. Istaknuo je da će na varijante nastave utjecati epidemiološke situacija.

“Radimo u najboljoj mogućoj vjeri da stvar držimo pod kontrolom, a vidite i sami što se zbiva s epidemiološkom situacijom, pa je pitanje hoćemo li uopće moći početi. Ako situacija eskalira do većih razmjera, sigurno je da će se poduzeti neke druge mjere”, istaknuo je i dodao da je još uvijek onako kako su zamislili.

Kasnije je Fuchs na sjednici Vlade dodao još da je moguće promijeniti datum početka škole. Ponovio je da postoji nekoliko scenarija koji će ovisiti o epidemiološkoj situaciji u državi, pojedinim županijama, kao i dijelovima pojedinih županija. Primjerice, u Splitsko-dalmatinskoj županiji nema nijednog pozitivnog slučaja na otoku Visu, stoga ne bi bilo logično da se isti scenariji primjenjuju u tim lokalnim školama, naveo je.

maskama u školama stajalište je da se one moraju nositi pri dolasku i odlasku u javnom prijevozu te unutar samih škola za više razrede, od 5. razreda nadalje, kada se djeca kreću po hodnicima i miješaju s drugim razredima. Tijekom nastave maske će djeca moći nositi ako to žele, ali to neće biti obveza, istaknuo je Fuchs.

Rekao je i da stručne službe nadopunjuju sadržaj elektroničkih materijala koji će se možda koristiti ako dođe do eskalacije epidemije, pri čemu se predviđa da bi dio učenika bio u školi, a dio kod kuće, odnosno djeca bi se rotirala u školi.

Fuchsovo objašnjavanje različitih varijanti, pa i spominjanje moguće promjene datuma početka škole, presjekao je premijer Andrej Plenković. ”Najvažnija je poruka da je početak škole predviđen za 7. rujna kao što je bilo planirano. To je najbitnije i za djecu i za roditelje. Ključna poruka je – 7. rujna počinje škola”, zaključio je.

Facebook Comments