Je li to moguće? Vojna oprema iz Europske unije još uvijek stiže u Rusiju

Je li to moguće? Vojna oprema iz Europske unije još uvijek stiže u Rusiju

Što obuhvaća peti krug sankcija protiv Rusije koje je donijela Europska unija? Koje je sankcije i prema koliko ruskih tvrtki i oligarha primijenila Hrvatska? Kad će protjerati ruske diplomate? Koji su ključni vojni, politički i geostrateški momenti 47. dana rata u Ukrajini?  Dopisnik HRT-a iz Bruxellesa Tihomir Vinković rekao je u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” kako vojna oprema još uvijek stiže u Rusiju, najviše iz Njemačke, ali i iz Francuske.

Matušić: Peti paket mjera značajno će pogoditi rusko gospodarstvo

Državni tajnik Ministarstva vanjskih i europskih poslova Frano Matušić kazao je kako je proširena lista sankcioniranih osoba, ali i pravnih subjekata. Hrvatska primjenjuje mjere ograničavanja kao i sve druge članice Europske unije.

Trenutno je na listi Europske unije 1111 sankcioniranih osoba. To su osobe koje uglavnom podupiru Putinov režim, a i on je sam na toj listi. Na listi se nalazi i veliki broj osoba koje su donosile odluke glede ruske agresije na Ukrajinu. Na listi se također nalaze i ruski oligarsi, ali i ostali politički akteri koji podupiru samu agresiju.

– No ta lista će se vjerojatno nadopunjavati. U budućnosti će vjerojatno biti i novih mjera ako ne dođe do prestanka ruske agresije, što u ovim trenutku nije realno za očekivati da će se dogoditi. Europska unija će kontinuirano nadopunjavati tu listu. Na listi se nalazi preko osamdesetak pravnih subjekata, a među njima su i četiri banke, naglasio je Matušić.

Peti paket mjera, Matušić vjeruje, kako će značajno pogoditi rusko gospodarstvo, jer su sankcije vrlo teške.

Hrvatska čim dobije listu počinje s provjeravanjem je li koja sankcionirana osoba na području Republike Hrvatske, ili njezin pravni subjekt. Ako je onda se zamrzaje čitava imovina te osobe, odnosno pravnog subjekta, pokretnine, nekretnine, financijski računi i ostalo.

– Imovina se zamrzava, a ne oduzima. To je bitno naglasiti, jer Europska unija nema namjeru oduzimati ničiju imovinu, već je samo zamrznuti kako Rusija ne bi imala bila kakvu korist od te imovine, dodao je Matušić.

Ogorec: Donošenje petog paketa sankcija Rusiji ne vidi se na borbenom terenu,  agresija se i dalje nastavlja

Peti krug sankcija sigurno će dodatno oslabjeti rusku vladu. No, što može zaustaviti Vladimira Putina? Vojni analitičar Marinko Ogorec istaknuo je kako se donošenje petog paketa sankcija Rusiji ne vidi na borbenom terenu. Agresija se i dalje nastavlja.

– Sada se vide i ciljevi koji bi se mogli ostvariti. Rusi su izvukli snage sa sjevera, te ih preseljavaju prema jugu. Očito je da će glavni ruski cilj biti zauzimanje cijelog Azovskog mora, hoće li se krenuti od odvajanja Ukrajine kompletno od morskog prostora, to ćemo tek vidjeti, hoće li ruska vojska imati dovoljno snaga ili ne. Činjenica je da je nastavljena vojna kampanja, vojska je pregrupirana, postavljen je drugačiji sustav zapovijedanja i vođenja, poručio je Ogorec.

Danas je u Moskvi najavljen sastanak s austrijskim kancelarom, može ti to što promijeniti. Ogorec je naglasio kako ne vjeruje da će taj susret nešto promijeniti.

– Ali dobro je razgovarati, pregovori su dobra stvar, dodao je. 

Vinković: Vojna oprema još uvijek stiže u Rusiju

Europska komisija je prvi put posegnula i za embargom na jedan ruski energent, u ovom slučaju to je ugljen. No, ostavljeno je prijelazno razdoblje do kolovoza. Dopisnik HRT-a iz Bruxellesa Tihomir Vinković rekao je da za nekoliko sati počinje sastanak ministara vanjskih poslova u Luksemburgu. Najavljeno je da će se razgovarati o novim sankcijama.

– Ove sankcije, njihov peti krug koji je stupio na snagu, a već će se razgovarati o novim. Što se tiče ugljena, 120 dana je ostavljeno, da bi potpuna zabrana uvoza ugljena u Europsku uniju nastupila na snagu, jer već postoje već ugovori koji bi se do tada trebali ispuniti, a novi ugovori se ne bi smjeli sklapati.

Dodao je kako brojevi ruskih sankcioniranih osoba, odnosno pravnih subjekata nisu realne.

– Neki poslovni subjekti se ponavljaju, po popisu Europske komisije, odnosno izračunu stručne komisije, 898 osoba je obuhvaćeno u pet krugova sankcija i 32 osobna subjekta. Međutim, naravno, tomu treba dodati i one koji su od 2014. na tom popisu, pa dolazimo do 2400 osoba koje su ustvari obuhvaćeni sankcijama. Nitko nije imao primjedbu u Europskoj komisiji da Hrvatska ne primjenjuje te sankcije, kazao je.

– Vojna oprema još uvijek stiže u Rusiju. Od početka agresije, vojna oprema stiže u Rusiju, najviše iz Njemačke, ali i iz Francuske. Iz Slovačke stižu nekakvi digitalni dijelovi. Ono što je jako bitno za navođenje raketa, koliko god to grozno zvuči. Ministri će danas razgovarati kako spriječiti te rupe u sankcijama, jer vojna oprema ipak stiže, poručio je.  

Hrvatska je u primjeni sankcija bez “mrlje”

Hrvatska je u primjeni sankcija Rusiji bez “mrlje”. Matušić je rekao da najviše problema ima oko registracije plovnih vozila, jer je teško ući u trag stvarnog vlasnika.

Hrvatska je zamrznula dosta ruske imovine, ali zbog tajnosti podataka, ne može se izaći u javnost o imenima.

Vojni analitičar Marinko Ogorec rekao je kako je ruski predsjednik izazvao nove odnose na političkoj sceni, primjerice Finska sada razmišlja o ulasku u NATO savez.

Vinković je naglasio kako sankcije koje se uvode Rusiji, sigurno neće zaustaviti rusku agresiju.

Mnoge članice Europske unije još uvijek su ovisne o ruskim energentima. 

“Ovaj tjedan o protjerivanju ruskih diplomata iz Hrvatske”

Hrvatska će ovaj tjedan objaviti koliki će broj ruskih diplomata protjerati iz Hrvatske. Također, Hrvatska je spremna i na odgovor Rusije, poručio je Matušić.

Ogorec vjeruje da će se ruska agresija i dalje nastaviti.

– Rat dobiva onaj koji natjera protivnike da donosi pogrešne odluke. Vrijeme radi za Ukrajinu, poručio je vojni analitičar.

Foto: