JE LI TREBAO BITI MALO OPREZNIJI: Peđa Grbin traži da Hrvatska primi izbjeglice iz Afganistana

JE LI TREBAO BITI MALO OPREZNIJI: Peđa Grbin traži da Hrvatska primi izbjeglice iz Afganistana

Sjednica Predsjedništva SDP-a održana je tijekom poslijepodneva i večeri u središnjici stranke u Zagrebu zbog unutarstranačkih sukoba koji su rezultirali brisanjem iz članstva nekih istaknutih SDP-ovaca.

Sjednica je počela oko 17 sati, a predsjednik stranke Peđa Grbin je u izjavi za novinare nešto prije 21 sat rekao da je Predsjedništvo na sjednici raspravljalo o procesu u SDP-u vezanom uz donošenje odluka o raspuštanju gradskih organizacija u Zagrebu i Slavonskom Brodu.

“Ono što je stav Predsjedništva je sljedeće: radi se o procesima koji su dovršeni, koji su provedeni u skladu sa Statutom i pravilima SDP-a, radi se o odlukama povjerenika koje su donijete u skladu sa Statutom i pravilima SDP-a, ali smo isto tako potpuno svjesni da je možda u određenim situacijama za neke članove napravljen određeni propust, što znači da se svaki član SDP-a koji smatra da se to u njegovom slučaju dogodilo uvijek može obratiti nekom od povjerenika kako bi se njegov status dodatno razmotrio”, rekao je Grbin, javlja HRT.

Dodao je da će GO SDP-a donijeti pravila koja će se ticati članarine te da će se, ako se prihvati prijedlog Predsjedništva koji se odnosi na otpis članarine i mogućnost otplate postojećeg duga, članovi kod kojih je upravo otpis duga, odnosno veliki dug za članarinu bio razlog za neproduženje članstva moći javiti kako bi iskoristili tu mogućnost.

Grbin je rekao da su raspravljali i o pripremama za rad SDP-a za razdoblje koje je pred njima. Najavio je da će početkom rujna provesti veliko savjetovanje s kolegama na dužnosti na razini lokalne samouprave i definirati stavove o važnim područjima za SDP i Republiku Hrvatsku.

“Sa završetkom ovog procesa okrećemo stranicu u SDP-u i više nema bavljenja samim sobom, već se krećemo baviti onime što je za građane bitno”, poručio je Grbin. Grbin je rekao da, kada vodite postupak koji u Zagrebu i Slavonskom Brodu uključuje 5000 ljudi, “onda naprosto nije moguće da se neki propust nije dogodio”.

“Ako netko smatra da je u njegovom slučaju napravljen propust, prije svega, svatko ima mogućnost obratiti se statutarnoj komisiji SDP-a, a ima i drugu mogućnost, a to je ponovno tražiti učlanjenje u SDP”, rekao je.

O primanju izbjeglica Grbin je također izrazio podršku prihvaćanju izbjeglica iz Afganistana, ali je i naglasio da to ne smije izgledati kao za vrijeme izbjegličke krize 2015. godine, ‘jer to nije humano prema tim ljudima, ali nije fer niti prema građanima ove zemlje’.

“Hrvatska je uvijek znala pokazati solidarnost kad je to bilo potrebno, a isto tako znamo da su drugi nama pokazivali solidarnost kada smo se mi nalazili u teškim trenucima”, rekao je Grbin.

Kao jedan od razloga za prihvat izbjeglica naveo je i činjenicu da je Hrvatska sudjelovala u misiji u Afganistanu.