Tomašević otkrio što misli o nacionalizaciji štednje: Je li vođa lijevo-zelene koalicije proglasio SDP-ovu politiku ludom?

Tomašević otkrio što misli o nacionalizaciji štednje: Je li vođa lijevo-zelene koalicije proglasio SDP-ovu politiku ludom?

Tomislav Tomašević, čelnik političke platforme Možemo!, rekao je u Novom danu između ostalog da će radije izaći na nove izbore nego pristati na koaliciju u kojoj ih se doživljava kao “privjesak u džepu”.

Progresivno oporezivanje

Koalicija Možemo!, Nova ljevica, Radnička fronta, ORaH, Zagreb je naš! i Za grad, koju se naziva i Zeleno-lijeva koalicija, izlazi na izbore u svim izbornim jedinicama, rekao je nositelj u 1. izbornoj jedinici Tomislav Tomašević. Smatra da im Radnička fronta nije nanijela štetu s idejom nacionaliziranja štednje jer se radi o pogrešno interpretiranoj ideji.

“Oni nisu najavili nacionalizaciju štednje, nego se radi o progresivnom oporezivanju koji bi krenuo tek od iznosa od 700 tisuća kuna naviše. Radi se o većim poreznim stopama za veće bogatstvo, o tome su pričali još i prije izbora. To nije ni dio predizbornog programa, mi imamo programski okvir koji je na web stranicama i toga tamo nema. Što se nas tiče, progresivno oporezivanje dohotka i imovine je normalna stvar, ne vidim lijevu stranku koja nema takvu viziju sustava. Smatramo da progresivno oporezivanje imovine treba biti takvo da se ne diskriminira i prvenstveno za ultrabogataše. To je bilo na tom tragu, jedan posto najbogatijih da snosi najveći teret krize”, pojasnio je Tomašević.

Žensko tijelo kao glavno pitanje kampanje

Istaknuo je da su i oni šarolika koalicija i da se svi oko svega slagali, bili bi u istoj stranci. Drže se programskog okvira i smatra da su ostali rascjepkani, to tek ne bi bilo dobro.

Komentirajući prašinu koju su posljednjih dana podigla ideološka pitanja i pokazivanje srednjeg prsta, Tomašević je rekao da je sramota da se 21. stoljeću uopće nameće to pitanje:

“Ne želim kalkulirati. Sram me što živim u državi gdje je politika ženskog tijela postalo glavno političko pitanje kampanje, u 21. st. pored svih problema, klimatske krize, pandemije, da je glavna tema pitanje pobačaja koje nameće krajnja desnica. Izjave su skandalozne, i ove iz Mosta i iz Domovinskog pokreta, meni je to nevjerojatno. Naš stav je jasan i trebalo je to u zakonodavnom smislu urediti i poštovati odluku Ustavnog suda. Zalažemo se za dostupan i besplatan pobačaj, ali nevjerojatno je da desnica ne može ništa drugo reći nego ovakve teme gurati u prvi plan. Za razliku od drugih koalicija mi kad nešto kažemo, stojimo iza toga u praksi. Jedina smo koalicija koja ima rodni paritet na listama i prvi put u političkoj povijesti imamo više nositeljica u odnosu na nositelje.”

Lista za dijasporu

Ljevica u pravilu ne izlazi na izbore na listi za dijasporu, no ova koalicija je u toj izbornoj jedinici kandidirala redatelja Marija Kovača. SDP se vrti u krug, istim idejama pokušavaju riješiti probleme i očekuju drugačiji rezultat, to je definicija ludosti, kaže Tomašević.

“Mi namećemo nove teme i nove pristupe. Želimo se obratiti novoj dijaspori, mladim ljudima koji su iselili. Ne očekujemo nijednog zastupnika iz dijaspore, htjeli smo izaći i u toj izbornoj jedinici jer je HDZ izrežirao egzodus svih ljudi, mi želimo režirati povratak, to je provokacija.”

Postizborne koalicije

Govoreći o postizbornim koalicijama, istaknuo je da neće pristati na bezuvjetnu koaliciju.

“Smeta me podrazumijevanje koje SDP radi, da smo mi sigurni. Ne možemo nikog drugog podržati osim njih unatoč manama, ali nije bezuvjetno. Podrška ovisi o sastavu vlade koju će predložiti i programima koje ćemo uvjetovati iz našeg programa. U nekim stvarima se programi preklapaju, ali negdje ne. Zelene politike primjerice SDP nema”, rekao je i dodao:

“Nije izgledno da ćemo ući u vladu. Govorimo o opciji podržavanja formiranja manjinske vlade, to je nešto što u Hrvatskoj nije viđeno, ali mislim da je vrijeme za to, to je u Sloveniji napravila ljevica. Mislim da je to najizgledniji scenarij. O uvjetima ćemo odlučiti sa članstvom.”

Prvi cilj im je bio ući u Sabor s dovoljno mandata za saborsku klub, odnosno tri.

“U zagrebačkim jedinicma očekujemo najbolji rezultat. Stvar se mijenja, SDP je i nas neugodno iznenadio s izbornim listama na kojima nema rodnog pariteta, neki su ljudi povezani s Bandićem, s pravomoćnim presudama. Smijali smo se HDZ-u zbog jedne žene nositeljice i onda SDP napravi istu stvar. Dok je osnovna stvar poput pobačaja u pitanju, oni stave jednu nositeljicu.”

“Mi ćemo radije izaći na nove izbore ako će se SDP prema nama ponašati kao da smo privjesak koji imaju u džepu. Ako se naši uvjeti ne budu poštovali, spremni smo na nove izbore. Unatoč svim našim manama našli smo način za suradnju kao oporba u Grdaskoj skupštini pa vjerujem da možemo naći način za suradnju da se ne formira krajnje desna vlada”, napomenuo je Tomašević.

Kaže da želi ući u Hrvatski sabor, no neće zanemariti lokalnu politiku. “Ovo je priprema za iduće lokalne izbore gdje i dalje mislim izaći kao protukandidat Milanu Bandiću. Ovaj rezultat će pokazati kako stvari stoje. Ima šanse da se dogovorimo i srušimo Bandića. Godina dana je jako puno u politici”, dodao je.

U Saboru će se zalagati za ineterse svih građana i javno dobro. “Ovi su izbori prvi korak prema izborima za gradonačelnika. U izvršnoj vlasti mjesto neću tražiti”, istaknuo je.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina