Jednog Bad Blue Boysa policija optužuje da je imao nož: On je u teškoj situaciji

Jednog Bad Blue Boysa policija optužuje da je imao nož: On je u teškoj situaciji

Igrači Dinama napustili su Atenu još sinoć, odmah nakon utakmice, no uhićeni bad blue boysi još su ondje. Grčko je pravosuđe većinu njih premjestilo u zatvore diljem zemlje kako bi ih razbilo na manje skupine. Samo desetorica ostala su u atenskom zatvoru, kaže grčki odvjetnik koji zastupa 96 uhićenih navijača, naših državljana.

– Imam informacije o svakom pojedincu. Zasada nema problema. Grčki policijaci i tužitelji daju sve od sebe da zaštite te ljude. Trenutno nemamo problema. Na kakvu god situaciju naiđemo, brzo je riješimo, istaknuo je odvjetnik Athanasios Kaymenakis.

Tvrdi i kako još nisu pregledani svi predmeti oduzeti za potrebe istrage. Čim se pregledaju, tražit će da se, uz uvjetnu kaznu ili jamčevinu, puste na slobodu oni za koje više neće postojati sumnja da su ubojice. Jedan uhićeni Hrvat u težoj je poziciji od ostalih, javlja HRT.

– Jednog je mladića policija optužila da je imao nož. Odbacujemo tu tvrdnju. Vjerujem mu na riječ da nož nije njegov. Uputili smo zahtjev da se obrade otisci prsta s noža i da se usporede s njegovima. Nije nosio rukavice. Nož nije njegov. Rekao sam tužiteljima i sucima da ti ljudi nisu imali noževe. Na video snimci nitko od Hrvata ne nosi nož. Mnogo sam sati proveo pregledavajući snimku. Nisam vidio da itko ima nož, dodao je odvjetnik Kaymenakis.

Dodaje i kako istraga do sada ide u korist Bad Blue Boysima. Nijedan dokaz ne upućuje da je netko od njih ubojica.

– Optužbe su ozbiljne, ali mislim da težina dokaza, saslušanje i istraga idu nama u korist. Zatvorili su sve jer svi su bili potencijalni ubojica. Moramo to imati na umu, ali mislim da je prošlo dobro. Nastavit ćemo se boriti i osloboditi ljude što je prije moguće. Čvrsto vjerujem u grčki pravni sustav, rekao je.

Ima ih u Hrvatskoj koji dovode u pitanje pravičnost grčkog pravosuđa – o kojem je oštro govorio i predsjednik Milanović – stoga diplomatske poruke treba slati oprezno, upozorava predsjednik Sabora.

– Svaka država drži do neovisnosti svoga pravosuđa, dakle tu nećete ništa postići velikom bukom, napadima, optužbama. Ovdje se radi o vrlo sofisticiranom načinu komunikacije gdje štite interese svojih građana, rekao je Gordan Jandroković.
– Sutra će i predsjednik Vlade razgovarati s predsjednikom Vlade grčke, isto tako je i ministar vanjskih i europskih poslova gospodin Grlić Radman i ministar pravosuđa Malenica imat će sastanak sa svojim kolegama i ono što je najvažnije osigurati sigurnost za sve naše hrvatske građane, rekla je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Grčko pravosuđe pooštrilo je kazne za huliganizam, Slavko, Hrvat koji više od 20 godina živi i radi u Grčkoj kaže – Bad Blue Boysi su odabrali najnezgodniji trenutak za odlazak u Atenu.

 – Puno su sporiji, puno su neefikasniji od našega, možete zamisliti kako je onda. BBB će se, moje je mišljenje teško provesti i zbog novog zakona i taj problem njihov ne poznaju istražne zatvore nego 18 mjeseci, izjavio je Slavko Šimunović.

Uvjeren je kako je sukob dogovoren, jer kaže nam, u Grčkoj se to tako radi, sumnja i da su navijači AEK-a provocirali BBB da dođu u Atenu, ako se usude.

– Tu su bejzbol palice, tu su noževi, signalne rekete, užas, premlaćivanja, razbijanja, veliki huliganizam, veći nego kod nas sigurno. Kad je u pitanju Panathinaikos i Olympiakos to mi u Hrvatskoj nemamo, navodi Šimunović.

Ovih dana u Ateni nije lako biti Hrvat – uvjeren je.

– Ja ću vjerojatno ostaviti automobil negdje prije Atene kod prijatelja i u Atenu se spustiti s renta carom jer zagrebačke registracije sigurno će biti veliki izazov, najavio je Šimunović.

Ipak, posebne preporuke Hrvatima za putovanja u Grčku – Ministarstvo vanjskih poslova, nije izdalo.

Iz Atene se u središnji Dnevnik HTV-a uživo javila novinarka Zrinka Grancarić.

Dan nakon utakmice analiziraju se okolnosti susreta. Sve je prošlo u redu. Sutra će se u grčkoj prijestolnici na večeri regionalnih lidera, sastati i premijeri Hrvatske i Grčke. Očekuje se i razgovor o situaciji vezanoj za pritvorene hrvatske državljane.

Foto: Hina