Jelena Veljača se ispričala zbog svojih ostrašćenih izjava: Teleskop objavljuje njezinu “prepisku” s Natašom Janjić koja je zgrozili javnost

Jelena Veljača se ispričala zbog svojih ostrašćenih izjava: Teleskop objavljuje njezinu “prepisku” s Natašom Janjić koja je zgrozili javnost

Nakon sastanka s predsjednikom Komore socijalnih radnika Antunom Ilijašem i predsjednicom Hrvatske psihološke komore Andreom Bogdan te predstavnicama inicijative ‘Moramo vam nešto reći’Martom Divjak i Antonijom Skender, ministar socijalne politike Josip Aladrović razgovarao je i predstavnicom inicijative ‘Spasi me’, Jelenom Veljačom.

Nakon sastanka medijima su dali izjave.

– Stvorila se neka atmosfera uvjerenja da je inicijativa Spasi me podržavala ili čak potaknula, teško mi je i riječi tu riječ jer je protivan mojim uvjerenjima, linč protiv socijalnih radnica i radnika što nije točno. Mi u protekle dvije godine volontiramo kao građanke u inicijativi u cilju i sa svrhom da se poboljša sustav i da se poboljša razina povjerenja koju korisnici imaju prema sustavu, a oni komuniciraju s centrima. Ako sam svojom ostrašćenom izjavom, koja je bila potaknuta ishodom monstruoznog događaja iz Nove Gradiške izazvala dio te atmosfere, kao prvo želim se ispričati jer to nije u duhu naše inicijative niti dio mojih osobnih vrijednosti i uvjerenja. Ono što je dio mojih uvjerenja i inicijative je da ne zatvaramo oči pred problemima.

Ovo su samo neki od nerimjerenih komentara koje je Jelena Veljača uputila socijalnim radnicima

Svjesne smo da ovaj slučaj u Novoj Gradiški incidentan ali on nije incident. Postoje slučajevi koji nisu završili fatalno ali su problematični i na to smo željele upozoriti. Ponosna sam i sretna što smo od studenog u konstantnom dijalogu s resornim ministrom koji je pokazao političku volju i osobnu želju da se taj sustav poboljša. Puno smo razgovarali i o pravima djeteta koji moraju biti na prvom mjestu ispred apsolutno svih roditelja. u tom smislu dogovorili smo se da ministarstvo ide u akcijski plan za poboljšanje sustava.

Ono što je meni važno je da osim što je inicijativa Spasi me dio tog plana i konkretnog rada da su dobrodošle sve ostale akterice i akteri jer kao građanska inicijativa i kao glas žrtava možemo upozoravati, zahtijevati, predlagati ali ne možemo donositi odluke unutar sustava. One se moraju donijeti i nadam se da će se hermetičnost sustava socijalne skrbi ovom prilikom riješiti i promijeniti i da će smrt koja je bila apsolutno nepotrebna da će se snositi osobna odgovornost i nitko se neće skrivati iza sustava – kazala je Veljača.