Jesu li Milijanu Brkiću odbrojani dani u vrhu HDZ-a?

Jesu li Milijanu Brkiću odbrojani dani u vrhu HDZ-a?

Gordan Jandroković, predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a, najavio je rasplet SMS afere preko koje se već nekoliko mjeseci vodi „bratoubilački rat” u vladajućoj stranci. U intervju za Jutarnji list Jandroković je naglasio da će svi upleteni u SMS aferu morati odgovarati. Nikoga nije imenovao, ali je posve jasno da nije mislio na Franju Vargu i Blaža Curića koji se još uvijek nalaze u pritvoru.

Upozorenje je upućeno zamjeniku predsjednika HDZ-a Milijanu Brkiću, a možda i Vladi Galiću, savjetniku za nacionalnu sigurnost predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Ovo je samo nastavak stezanja obruča oko donedavno vrlo utjecajnog Milijana Brkića koji od izbijanja afere napadno izbjegava javne nastupe.

Milijan Brkić je oslabljen jer je poznavao i surađivao sa svim glavnim akterima afere. Priznao je da je on ponudio posao Vargi kada je bio otpušten iz policije, dok je s Blažom Curićem povezan kumstvom. Brkić je preporučio Božu Galića predsjednici, što mu je omogućilo iznimno veliki utjecaj na Pantovčak. Dobro organizirana skupina oko Brkića vrlo često je opstruirala Plenkovića, a ponekad se i otvoreno konfrontirala.

Bit će vrlo zanimljivo vidjeti što je Ivica Todorić rekao istražiteljima jer je i njega policija ispitala o lažnim SMS porukama. To je  za N1 televiziju potvrdio njegov odvjetnik Čedo Prodanović.

Moguće političko sankcioniranje Milijana Brkića značajno će oslabiti i poziciju predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja više neće imati svog čovjeka u vrhu HDZ-a. Ubuduće će morati mjeriti svaku riječ kada bude imala prijepore s premijerom Plenkovićem koji će, ako dođe do eliminacije Brkića, imati sve poluge moći u HDZ-u.

U ovoj fazi nije upitna podrška HDZ predsjedničinoj kandidaturi za drugi mandat, ali uvijek se može “pronaći” suptilniji način opstrukcije. Predsjednik Vlade Andrej Plenković je na dobrom putu da se riješi Brkića i značajno oslabi predsjednicu, što se prije nekoliko mjeseci činilo gotovo nemogućim.

Izjavu Gordana Jandrokovića treba shvatiti vrlo ozbiljno jer je upravo on bio vjesnik velikih promjena u stranci i državi.  Jandroković je najavio i odlazak Ante Ramljaka i Martine Dalić. Bio je bliski suradnik Ive Sanadera i Jadranke Kosor, ali je uvijek vještim manevrima politički nadživio svoje šefove.