Jesu li zastupnik Đakić i ministar Tolušić povezani s nestankom 17 milijuna kuna iz virovitičkog proračuna?

Jesu li zastupnik Đakić i ministar Tolušić povezani s nestankom 17 milijuna kuna iz virovitičkog proračuna?

Službene informacije o samoubojstvu Siniše Palma, virovitičkog pročelnika za financije i gospodarstvo dolaze na kapaljku, što samo pojačava sumnje i otvara dodatna pitanja o  tome kako je došlo do nestanka 17 milijuna kuna iz gradskog proračuna. Lokalni mediji opisuju pokojnog pročelnika kao smirenog i dobrog čovjeka koji pripada drugom ešalonu lokalnih HDZ-ovaca pa onda  i nije mogao samostalno donositi odluke kada je riječ o većim financijskim iznosima.

Moć je koncentrirana u  rukama dugogodišnjeg  gradonačelnika Ivice Kirina koji je svojedobno bio ministar unutarnjih poslova u Vladi Ive Sanadera. Svakako treba spomenuti i saborskog zastupnika Josipa Đakića i ministra Tomislava Tolušića koji s gradonačelnikom Kirinom  već godinama suvereno vladaju gradom i Virovitičkom županijom. U tom uskom krugu lokalnih moćnika  nalaze se još neke osobe koje nisu  poznate na nacionalnoj razini. Svota novca koja je pronevjerena u Virovitici, a riječ je o 17 milijuna kuna, nevjerojatno je visoka i iznosi oko petine izvornog  proračuna. Usporedbe radi, to je otprilike kao da  u gradu Zagrebu za nešto više od godinu i dva mjeseca, koliko je na dužnosti bio pročelnik Palm, nestane dvije milijarde kuna.

Kako pokojnog Palma opisuju kao čovjeka partije opravdano se može postaviti  pitanje je li iz gradskog proračuna izvlačio novac za stranku ili neke ljude koji su bliski stranci. A to se nikako ne bi moglo dogoditi bez znanja gradonačelnika Ivice Kirina, ministra Tomislava Tolušića i zastupnika Josipa Đakića.

Mučnu situaciju nakon samoubojstva pročelnika Palma komentira i virovitička oporba.

Županijski vijećnik SDP-a Mate Vukušić kaže da su “Kirinove izjave u njegovom duhu, specifične kakav je i on sam” te priželjkuje da policija što prije odradi svoj posao i dade objašnjenje građanima koji očekuju odgovore, jer mu “ukradeni iznos kojim se barata u javnosti djeluje nestvarno”.

“Nemam, naravno, nikakvo službeno saznanje u vezi tog događaja. Sinišu sam poznavao površno, nekoliko susreta u gradu uz kurtoazni pozdrav. Atmosfera u gradu je, ako je suditi po brojnim komentarima na društvenim mrežama i po kuloarima, naelektrizirana i bilo bi u ovom trenutku iznimno važno da se odgovorni što prije očituju o poduzetim mjerama za rasvjetljenje tog slučaja. Ako ništa drugo, iznosi koji se spominju su vrtoglavi. Prije svega bi sva nagađanja spriječilo da organi unutarnjih poslova što prije i temeljitije odrade svoj posao i o tome izvijeste javnost. O izjavama drugih neću komentirati, koliko god neke bile neuobičajene”, izjavio je Vukušić za portal virovitica.net.

Nezavisnom Gradskom vijećniku Mosta Darku Leškoviću je jako sumnjivo sve u slučaju Palm. “Kirin je Sinišu zadužio da mu vodi kompletne financije i gospodarstvo Grada, dakle, on ima njegovo apsolutno povjerenje. Svi Kirinovi najbliži suradnici su odrješiti i samodostatni, rekao bih i pomalo bahati. Siniša se ne uklapa u taj profil po svojem ponašanju. Je li Kirin u njemu prepoznao čovjeka s kojim može manipulirati, koji će poštivati svaku njegovu zapovijed i potpisivati sve što mu stavi na stol bez puno propitivanja? Pratio je njegov rad godinama, znao ga je u dušu, imao je o njemu jako puno informacija i mogao ga je vrlo dobro procijeniti. Zato mi se čini najlogičnijim da je bilo tako”, izjavio je Lešković za Jutarnji list.

Stoga se istraga o samoubojstvo pročelnika Palma treba proširi i na stanje financija i upravljanja u Gradu Virovitici i  Virovitičkoj županiji.  A za takvu istragu potrebna je snažnija politička potpora iz Zagreba koji treba ohrabriti institucije da “rade svoj posao”.

Foto: Grad Virovitica