Još jedan biser nesposobnog rektora Damira Borasa: Sada bi ukinuo i državnu maturu

Još jedan biser nesposobnog rektora Damira Borasa: Sada bi ukinuo i državnu maturu

Rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras komentirao je novinarima i medijske napise prema kojima je na hrvatskim fakultetima ostalo više od 11 tisuća mjesta slobodnih, od kojih gotovo tri tisuće na zagrebačkom Sveučilištu.

– Imali smo veće kvote od onoga što se inače upisuje. Namjerno držimo kvote malo većima da bi mogli amortizirati želje mladih da studiraju jedne godine ovdje, jedne tamo. U prosjeku imamo isti broj studenata svake godine, tu nema nikakvih problema – ocijenio je Boras.

Problem je, tvrdi, što je jako puno učenika palo državnu maturu. Istaknuo je kako je matura indikator srednjoškolskog znanja te da to zapravo nije test za prolaz na fakultet. Učenik koji položi obavezne predmete možda uopće nije kvalificiran da studira na fakultetu koji traži specifična znanja, dodao je.

Naglasio je da su sveučilišta “dobrohotno prihvatila” rezultate državne mature, ali i da su jučer na Rektorskom zboru raspravljali treba li uopće ubuduće prihvatiti rezultate državne mature za upis na pojedini fakultet, javlja HRT.

Na konstataciju novinarke da neki fakulteti upravo zato traže dodatne provjere, uzvratio je da “onda možda ne treba matura”.

– Ne mogu od jedne na drugu godinu biti takvi drastični razmaci. To znači da testovi nisu profesionalno načinjeni. Ako je tri godine bilo jedno, a četvrti najedanput toliki pad, to izaziva znanstvenu sumnju – zaključio je.

Foto: Zvonimir Kuhtić/Hina