Još jedan napad na Lauca: Samo neka prestane u medijima iznositi bilo kakve podatke. Lijepo ga molimo

Još jedan napad na Lauca: Samo neka prestane u medijima iznositi bilo kakve podatke. Lijepo ga molimo

”Trenutno je u riječkom KBC-u 151 pacijent, a 21 je na respiratoru, svi su vrlo kritično. Ujutro ih je bilo 20, uspjeli smo nekako odvojiti nekoliko bolesnika, ali smo u 24 sata imali četiri do pet prijema, puni se jako brzo. To je odjel gdje je smrtnost oko 40 posto”, kazao je Alen Protić, voditelj Centralnog respiracijskog centra KBC Rijeka u Dnevniku Nove TV.

Istaknuo je da su pacijenti prije postavljanja na respirator nekritičnog razmišljanja s obzirom na nisku razinu kisika u mozgu. ”Tih 60 posto koje prežive se i dalje bore da sami prodišu. To je teška patnja i za njih i za nas gledati”, priznaje Protić.

Medicinskog osoblja, ističe Protić, nedostaje, pogotovo medicinskih tehničara. ”To je posao koji mi sada odrađujemo dodatno, a i prije COVID-a je nedostajalo osoblja. Zamislite koji je to obol – moramo paziti na pacijente koji nemaju COVID, koji nisu krivi, a kojima se mora dati zdravstvena skrb”, napominje Protić.

Na dan u KBC-u Rijeka premine između četiri do osam pacijenata, kazao je reporter Marko Balen u Dnevniku Nove TV.

”Psihički je to teško. Prošli tjedan smo imali devetero mrtvih za vikend. Imamo psiho-rehabilitacijski centar. Naš način je da, kada vidimo da netko kreće u burnout, prebacujemo ga na pogon koji nije COVID i dovodimo nove ljude”, opisuje Protić i dodaje kako tijekom te izmjene sugeriraju godišnje odmore. ”Tako to dvije godine traje”, ističe.

”Naučili su na smrt i na ovakav obim posla, liječnici i medicinske sestre rade oko 230 sati mjesečno. Može se koliko se može. Ako to netko razumije, dobro. Ako ne – mi moramo raditi svoj posao”, kazao je.

Osvrnuo se na Laucovu izjavu za Dnevnik Nove TV kako da liječnici nemaju vremena pratiti najnovija istraživanja i podatke oko koronavirusa. ”Ta izjava je u najmanju ruku uvredljiva. Na tjednoj bazi se proučavaju znanstveni radovi. Profesor Šutić na dnevnoj bazi prati radove, komunicira s pet najačih centara u cijelom svijetu. U kontaktu smo s mnogim kolegama. Lauc i nije liječnik, on je molekularni biolog. Pacijenta, osim privatno, nije nikada vidio. Ne tražimo ispriku, niti išta slično, samo neka prestane u medijima iznositi bilo kakve podatke. Lijepo ga molimo”, zaključio je Protić. 

Foto: Screenshot/NovaTV