Još jedna ruska prevara: Pompozno najavljeni “supertenk” još uvijek ne koriste na bojišnici

Još jedna ruska prevara: Pompozno najavljeni “supertenk” još uvijek ne koriste na bojišnici

Ne tako davno zapadni stručnjaci strahovali su da će ruski tenk T-14 Armata ostaviti zapadne modele u prašini. Međutim ukrajinska obavještajna služba kaže da oni još nisu vidjeli Armatu u akciji, unatoč tome što je Rusija uključila u sukob druga napredna oružja

‘Nismo vidjeli nijedan primjer korištenja tog tenka’, rekao je general pukovnik Kirilo Budanov, šef ukrajinske obrambene obavještajne službe, odgovarajući na pitanje o T-14 tijekom nedavne konferencije u Kijevu, piše Business Insider. Njegovi komentari u suprotnosti su s izvješćima ruskih državnih medija. Novinska agencija RIA još u travnju je navela da je Armata korištena, ali da nije bila uključena ‘u izravne operacije’. U srpnju je novinska agencija Tass citirala neimenovani izvor iz obrambene industrije koji je tvrdio da je taj tenk aktivno korišten u borbi.

‘Nekoliko tenkova sudjelovalo je u borbi da se vidi kako će se ponašati. Nakon toga su povučeni s prve crte’, rekao je izvor za Tass.

Moguće je da je T-14 sudjelovao u vrlo ograničenoj borbi, a da ga Ukrajinci nisu identificirali, ali za oružje koje se reklamira kao tenk nove generacije, napredniji od zapadnih modela kao što su Abrams i Leopard 2, izostanak upotrebe u borbi sugerira neki oblik problema, bilo u njegovoj izvedbi, bilo u proizvodnji.

‘Bilo kakvo raspoređivanje T-14 je visokorizična odluka za Rusiju. Jedanaest je godina u razvoju, program su pratila kašnjenja, smanjenja planirane veličine flote i izvješća o problemima u proizvodnji. Dodatni izazov za Rusiju je prilagodba njezinog logističkog lanca jer je T-14 veći i teži od ostalih ruskih tenkova (cca 53 tone)’, u siječnju je priopćilo britansko ministarstvo obrane. Budanov je sugerirao da Moskva strahuje od uništenja ili zarobljavanja T-14, što je sudbina koja je već zadesila oko 2300 drugih ruskih tenkova. Uništena Armata uništila bi i njenu ‘izvoznu atraktivnost’, rekao je Budanov.

Tenk Armata T-14 na vojnoj paradi u Moskvi: Zašto ga nema na bojišnici?

Rusija je pokazala T-14 na sajmovima oružja u nadi da će ga prodati državama poput Indije kako bi pomogla podmiriti troškove razvoja tog skupog vozila prema ruskim standardima. Procjene govore da je cijena Armate između pet i devet milijuna dolara, u usporedbi s oko milijun dolara za T-72 i tri milijuna dolara za T-80. Sve to može biti razlog zbog kojeg je ruska vojska odustala od početnog plana da kupi 2300 Armata do 2025.

‘Tenk se zasad koristi kao topnička potpora te još nije sudjelovao u izravnim ofenzivnim operacijama’, rekao je ruski izvor za RIA Novosti u travnju. ‘Armata se trenutno ‘fino podešava’ na temelju rezultata njezine uporabe u Ukrajini’, rekao je izvor obrambene industrije za Tass u kolovozu. U izvješću se ne precizira koje će modifikacije biti napravljene, iako je RIA u travnju navela da je dodatni bočni oklop postavljen na tenkove u Ukrajini. Unatoč tome, Zapadu ne bi bilo mudro zanemariti Armatu. Ima nekoliko naprednih značajki koje će se vjerojatno naći u sljedećoj generaciji zapadnih glavnih borbenih tenkova.

Foto: Hina