Joško Gvardiol među deset najskupljih igrača na svijetu: Cijena? Prava “sitnica”

Joško Gvardiol među deset najskupljih igrača na svijetu: Cijena? Prava “sitnica”

Nogometaš dortmundske Borussije i engleske reprezentacije Jude Bellingham na vrhu je tablice potencijalne vrijednosti transfera igrača prema istraživanju CIES-a, a u top 10 je i naš Joško Gvardiol.

Bellingham je prvi na listi 100 nogometaša širom svijeta s najvišom mogućom procijenjenom vrijednošću transfera prema statističkom modelu koji je razvio istraživački tim Međunarodnog centra za sportska istraživanja “CIES Football Observatory”.

Njegov klub Borussia Dortmund potencijalno bi mogao zaraditi do 208.2 milijuna eura prodajom devetnaestogodišnjeg engleskog nogometaša. S obzirom na to da Bellinghamu ugovor istječe u rujnu 2025. godine, kako doznajemo sa stranice Bet at home, ovo je vjerojatno prijelazni rok tijekom kojeg bi Borussia mogla ostvariti najveći profit.

CIES je na osnovu vlastitog statističkog modela procijenio vrijednost transfera više od 30.000 nogometaša u 75 liga diljem svijeta.

Veznjak Manchester Cityja Phil Foden drugi je na listi s potencijalnom vrijednošću od 200.5 milijuna eura, slijede Kylian Mbappe (190.7), Vinicius Junior (190.5), Erling Haaland (174.9), a hrvatski reprezentativac Joško Gvardiol zauzeo je deveto mjesto s mogućom vrijednošću od 125.8 milijuna eura, navodi CIES. S tim da je njegov potencijalni transfer najizdašniji među braničima.

Zanimljivo je da Lionel Messi Cristiano Ronaldo nisu uvršteni u prvih 100 najskupljih igrača na svijetu prema CIES-u.

Foto: Hina