Jurica Pavičić u talijanskim novinama ocrnio kapetana Luku Modrića: On ima mračnu stranu. A znate li tko je najbolji hrvatski nogometaš

Jurica Pavičić u talijanskim novinama ocrnio kapetana Luku Modrića: On ima mračnu stranu. A znate li tko je najbolji hrvatski nogometaš

Književnik i novinar Jurica Pavičić dao je veliki intervju uglednom talijanskom listu Corriere della Sera. Pavičić je, među ostalim, govorio o važnosti nogometne reprezentacije za Hrvatsku, naglašavajući da je to jedan od rijetkih uspjeha zemlje u tranziciji.

“U 30 godina neovisnosti nije bilo puno uspjeha u gospodarstvu, a što se tiče demokracije, u institucijama. Hrvatska je izgubila četvrtinu stanovništva, tužna priča. Ali nogomet, ne: to je fascinantna priča o uspjehu. U zemlji od četiri milijuna ljudi, bila je treća na Svjetskom prvenstvu 1998., pa opet druga 2018. u Rusiji i treća 2022. u Kataru. I stoga je reprezentacija na neki način postala zamjena za naciju i državu”, poručio je.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Livaković drži na životu Hrvatsku, Brozović definitivno nije u formi: Dalić mora reagirati i donijeti “državničku” odluku

Spomenuo je i odnose Hrvatske s drugim balkanskim zemljama. “Nema pravog antagonizma sa Slovencima. Bosna i Hercegovina je preslaba. Jedini veliki problem su Srbi, to su dva nacionalizma koja se sučeljavaju. Sažeo bih to ovako: većina Hrvata navija za reprezentacije bivše Jugoslavije ako igraju protiv trećih zemalja. Ali ne i Srbija”, govori.

Luka Modrić
Luka Modrić

Nije izbjegao ni tamniju stranu nogometa, spomenuvši korupciju koja je, prema njemu, zahvatila ovaj sport u Hrvatskoj. Dotaknuo se te teme kada su ga Talijani pitali za hrvatskog kapetana Luku Modrića. “Kapetan, uistinu srce ove momčadi. Ali on ima mračnu stranu koje se neki obožavatelji sjećaju i koja im se ne sviđa.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Indijski nogometni savez teško optužio Igora Štimca: Šokirani smo. Pa znate li vi čije je on usluge koristio?

Na početku karijere bio je u momčadi Zdravka Mamića. Mafijaš, koji je kontrolirao zagrebački Dinamo, Savez i bio menadžer nekoliko igrača. On je čovjek koji je izgradio njegovu karijeru. Nakon 10 godina istrage pravosuđe je osudilo Mamića, koji je u međuvremenu pobjegao u Bosnu. Pa kad je Modrić pozvan da svjedoči na suđenju, lagao je i nekoliko puta ponovio: ‘Ne sjećam se’. Na internetu postoje memeovi o njegovom ‘ne sjećam se’. I što se mene tiče, i za mnoge u Dalmaciji, ostala je ova sjena”, prepričava poznati književnik uoči utakmice Vatrenih i Azzurra.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Tomislav Ivković imenovao glavne krivce za talijanski gol: Odgovorni su Brozović i trojica obrambenih igrača

Modrića se Pavičić sjetio i kada je govorio o najvećim hrvatskim nogometašima svih vremena. “Tko su najveći? Sada Perišić, uvijek podcijenjen. U prošlosti Boban, a rekao bih i Robert Prosinečki, zapaženi lik srpske Crvene zvezde. Nije imao veliku međunarodnu karijeru jer je pušio dvije kutije Marlbora dnevno. Najbolji od svih? Nogometno, Modrić”, zaključio je za list Corriere della Sera.

Foto: Hina