Kada će biti pušten na slobodu Varaždinac koji je uhićen u Bleiburgu zbog nacističkog pozdrava?

Kada će biti pušten na slobodu Varaždinac koji je uhićen u Bleiburgu zbog nacističkog pozdrava?

Muškarac koji je uhićen uoči komemoracije na Bleiburgu ostaje u pritvoru najmanje do kraja lipnja. Očekuje a i visoka novčana kazna, zabrana ulaska u Austriju, a mogao bi i izgubiti i posao na koji neće doći najmanje mjesec i pol dana.

Muškarac iz Vinice pored Varaždina, 48-godišnjak koji je uoči komemoracije na Bleiburgu 18. svibnja digao desnicu u nacistički pozdrav, i odmah bio uhićen, u zatvoru u Klagenfurtu odležat će, kako doznaje Novi list, još najmanje do kraja lipnja.

Kako ističu u javnom tužiteljstvu u Klagenfurtu, 48-godišnjak je optužen, čeka se pravomoćnost optužnice te da sudac nakon toga zakaže datum suđenja. S obzirom na to da su za te korake potrebna još najmanje četiri tjedna, ističu u tužiteljstvu, ne postoji mogućnost da optuženik iz zatvora izađe prije kraja ovog mjeseca. Tamo će, dakle, počev od 18. svibnja, provesti ukupno najmanje mjesec i pol dana, no moguće i duže, ovisno o presudi.

Austrija otprije zabranjuje nošenje bilo koje odore, vojnog znakovlja Sila osovine, kao i isticanje režimskih simbola nacionalsocijalističkog režima, a od 1. ožujka ove godine zabranila je i isticanje grba i zastave Ustaškog pokreta te je za prekršitelje predvidjela kazne od više tisuća eura, do višegodišnjih zatvorskih kazni. Kolika će kazna biti određena 48-godišnjaku iz Vinice, dakle, još nije poznato.

Na pitanje koliku će pak novčanu kaznu, uz to, morati platiti, u tužiteljstvu navode kako o tome nemaju informaciju, već je riječ o kazni u nadležnosti policije.

“Naš se dio odnosi na kaznenu odgovornost optuženika, dok je novčana kazna u domeni policije. I oni, koliko nam je poznato, čekaju prvo presudu u ovom kaznenom djelu”, odgovaraju u tužiteljstvu u Klagenfurtu.

Prema ranije dostupnim informacijama, novčana bi kazna mogla iznositi četiri do pet tisuća eura. Treće što će zadesiti 48-godišnjaka jest zabrana ponovnog ulaska u Austriju nakon što je napusti po izlasku iz zatvora. Na pitanje koliko će dugo ona trajati, u austrijskoj policiji odgovaraju kako je riječ o “neograničenom periodu”. Na kraju, ima li optuženik posao, odnosno poslodavca u Hrvatskoj, nije poznato, no najmanje mjesec i pol dana zatvora, odnosno toliko izbivanja s posla, može ga koštati i radnog mjesta.

A sve zbog, kako su nakon uhićenja na Lojbaškom polju objasnili optuženikovi prijatelji – “zezancije”.

Čemu je takva “zezancija” trebala poslužiti, nije poznato, no uoči komemoracije je svima koji su putovali u Bleiburg itekako bilo poznato koliko je austrijskih policajaca na terenu, i da će bilo kakvo isticanje nacističkih, fašističkih ili ustaških simbola teško proći nezapaženo. Ipak, na putu od lojbaškog groblja do polja na kojem se održavala komemoracija 48-godišnjak je podigao desnicu u zrak, uprizorio “Sieg Heil” koji će ga jako skupo stajati.

Budući da je na terenu bilo 450 austrijskih policajaca, “šalu” je odmah primijetila policajka sa strane, koja je muškarca odmah izvukla iz skupine i stavila u auto, uhićen je i odvezen u zatvor.

Ove je godine blajburška komemoracija okupila oko deset tisuća ljudi, a prvi je put tretirana kao javno, ne više vjersko okupljanje, čemu je prethodila i odluka Koruške biskupije da misu ne smije predvoditi nitko od hrvatskih biskupa. Snašli su se, međutim, i naši biskupi, pa je misu vodio svećenik, a krčki biskup Ivica Petanjak održao – propovijed, podsjeća Novi list.

Foto: Tomislav Pavlek/Hina